Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

De 10 ani în culisele energiei verzi

Published on joi, 31 ianuarie 2019

Perioada de efervescență la Enel Green Power – vântul schimbării

Cu experiență solidă în proiectarea de rețele de distribuție, Laurențiu Parasca s-a alăturat echipei Enel Green Power în 2009, în perioada în care totul era de făcut. Faza de dezvoltare a parcurilor eoliene a fost marcată de dinamism – avize, achiziții, construcție, conectările la rețea ale centralelor eoliene.

Dacă vrei să construiești o centrală eoliană, trebuie în primul rând să afli care sunt locurile cele mai potrivite. Punctul de pornire este harta resurselor eoliene și un studiu de vânt pe un an sau doi, care analizează perioadele și culoarele de vânt dintr-o anumită zonă, direcțiile din care bate vântul și vitezele. Ideale sunt vârfurile munților și marea, dar acolo accesul e mai dificil.

Energia vântului a fost folosită în trecut și va fi folosită tot mai mult în viitor. După cum notează International Energy Agency în 2018 World Energy Outlook, producția de energie din surse eoliene în Uniunea Europeană va crește de peste trei ori și va atinge 1.100 TWh până în 2040, adică va reprezenta peste 30% din nevoile de electricitate ale Uniunii (de trei ori mai mult decât în 2017, de exemplu). În acest context, grupul Enel  și-a luat misiunea de a ajunge până în 2021 la 50% energie produsă din surse regenerabile de către companie la nivel global. La aceasta vor contribui și proiectele începute  în România în urmă cu 10 ani.

În acea perioadă, o dată la câteva zile, domnul Parasca venea de la Constanța la București sau călătorea în Italia, pentru planificări și discuții cu echipa globală. Atunci lucra în departamentul de inginerie, pe partea tehnică. În acei ani au fost ridicate parcurile eoliene din cele trei zone în care este prezentă Enel Green Power România – Tulcea, Constanța și Moldova Nouă. Primul parc a fost deschis în 2010, la Tulcea – cel de la Valea Nucarilor, pe care vi l-am prezentat într-un articol anterior.

Cine are grijă de turbinele eoliene

Probabil ați văzut în excursiile voastre prin țară turbine eoliene mai mici și mai mari. Depinde de putere și de generație. Nu oricine le poate face față celor mici! Zgomotul e mai mare și apropierea lor te intimidează. „Noaptea, pe vifor, s-ar putea să nu stai prea mult.” Domnul Parasca nu ne spune decât atât, dar deja ne imaginăm povești cu eoliene care prind viață când răsare luna dintre nori și o iau la fugă spre mare.

Realitatea este însă că turbinele nu pleacă nicăieri, sunt aici să susțină zi și noapte consumul de energie al oamenilor, contribuind uneori chiar cu cea mai mare parte în mixul de energie în zilele de iarnă cu vânt bun. Centralele eoliene, la fel ca celelalte unități de producție din surse regenerabile, sunt primele în ordinea de merit a producătorilor de energie electrică, adică energia produsă de ele este consumată prima, după care urmează centralele hidro, nucleare și cele care utilizează combustibili fosili.

Dacă este să intrăm și mai mult în culise, aflăm că 5-7 turbine eoliene sunt conectate între ele printr-o legătură electrică de medie tensiune (20-30KV) și formează un cluster. Clusterele sunt conectate la o stație de transformare, iar în final energia electrică e injectată în rețeaua de transport de 400 KV, iar de acolo călătorește spre locurile unde e nevoie de ea. În județul Constanța, Enel Green Power are două centrale electrice dispecerizabile – supuse regulilor Dispecerului Energetic Național (DEN). O centrală are o capacitate instalată de 120 MW și 52 de turbine, cealaltă 60 MW și 26 de turbine.

În etapa de exploatare, în care se află și astăzi, turbinele produc energie curată continuu, când vântul este generos. Și Laurențiu Parasca a intrat într-o nouă etapă, în 2013, când a devenit responsabil de zona Constanța, preluând rolul de coordonare a echipei tehnice care are grijă de parcurile eoliene din județ.

Echipa de la Constanța cuprinde doi tehnicieni specializați pe probleme de turbine, ei sunt zilnic în teren și monitorizează toate situațiile care apar – alarme, incidente, lucrări de verificare, înlocuiri de componente. Organizează activitatea subcontractorilor și îi susțin cu ce au nevoie, păstrând în același timp o legătură cu dispecerii EGP care au o privire de ansamblu asupra tuturor parcurilor. 

Dispeceratul Enel Green Power, mereu pe fază

În camerele de comandă, accesul este limitat. Domnul Parasca, aflat în vizită la București, ne spune că acest spațiu este dedicat specialiștilor care „stau cu ochii pe instalații”. Ne explică ce vedem pe ecrane – înțelegem schemele electrice, putem urmări centrale sau turbine anume, vedem starea lor și parametrii la care funcționează. Dacă nu funcționează, dispecerii știu exact cine se ocupă în teren și în ce stadiu e rezolvarea.

Cu siguranță, prezența de spirit e o abilitate necesară în această profesie. Dar se manifestă și altfel. Tinerii din incintă sunt foarte atenți și imediat îți dau replica! Când am intrat în cameră, am intrat de fapt într-un sistem de glume, autoironie și înțepături, cărora Laurențiu Parasca le ține isonul cu un zâmbet permanent în colțul buzelor. „Destinul crud al dispecerilor e să stea închiși”, spune cineva, gândindu-se ce pericol ar fi dacă ar evada și ce s-ar anunța la știri.

Vorbesc și despre vizita recentă a studenților la Energetică din Constanța, care au participat în noiembrie 2018 la conferința „Cariere în industria energetică”, organizată de SIER, și ulterior au vizitat stația electrică Stupina. Studenții au fost apreciați – „mai știau câte ceva”!

Trebuie să știi să te destinzi când ai un job care, cel puțin din exterior, pare stresant. Dispecerii locali țin legătura cu tehnicienii din teren, dar răspund și la ordinele DEN, care pot apărea când sunt probleme cu transportul energiei, apare o congestie, se defectează o linie sau trebuie menținută o anumită tensiune la delimitarea instalațiilor.

Intervenții pentru reparații

Intervențiile sunt mai dese iarna, pentru că turbinele produc mai multă energie și se pot uza anumite elemente. Vremea nu mai este nici ea atât de previzibilă, iar problemele apar când drumurile sunt înzăpezite și tehnicienii nu pot avea acces la parcuri. E nevoie ca utilajele autorităților să deszăpezească drumurile, abia apoi pot ajunge oamenii, echipați cu costume groase, termoizolante, la mașinile șenilate, cu care să se deplaseze din stația de transformare la turbine. Dar nici iernile grele nu îi sperie pe cei doi tehnicieni de la Constanța, care au venit la Enel Green Power încă din faza de dezvoltare, în perioada laborioasă de construcție și racordare.

Chiar dacă munca necesară ca turbina să reintre în producție e contra cronometru, e un stil de lucru cu care te obișnuiești. Stai până rezolvi, așa e profesia. Domnul Parasca nu vede ceva special în asta.

Timpul personal – există sau nu există?

De peste 30 de ani, familia e obișnuită cu programul domnului inginer. Singurul pentru care totul e nou este nepoțelul de 5 ani, care se lasă plimbat de bunic în weekend, la Delfinariu, în microdelta din zonă și prin spațiile de joacă. Când va împlini 10-11 ani, bunicul îl va iniția într-o pasiune de o viață – pescuitul. Pescuitul e un tabiet cu reguli stricte – se întâmplă în barca proprie, alături de 2-3 prieteni amatori, în weekendurile fără vânt (iată că vântul nu e prielnic în orice activitate!) și doar pe mare. Scopul principal e relaxarea, dar e musai să se întoarcă acasă cu pește.

Domnul Parasca are și alte pasiuni, mai aproape de casă. Grădinăritul și tot felul de „meșteșugăreli” sunt activități pentru care încă nu are timp suficient. Când îl va lăsa inima să iasă la pensie și să renunțe la activitatea tehnică de care îl leagă atâția ani, își va folosi îndemânarea în gospodărie. Cu noul cadru de reglementare, îl bate gândul să devină prosumator. Prețul panourilor fotovoltaice („fotoatomice”, cum le numește ca să ne bulverseze), este în scădere, așa că e un moment bun să le monteze pe acoperișul casei și să se ocupe de această mică centrală personală. E clar, energia și Laurențiu Parasca nu se vor despărți niciodată.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: