Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Play Energy și strălucirea din ochii copiilor

Published on joi, 2 mai 2019

Cum să facem să le dăm copiilor mai multe oportunități?

Într-un oraș mic, nu sunt multe activități în care copiii să se implice – cel puțin cei cu care am stat noi de vorbă nu știu de existența lor. Cel mai adesea, află de oportunități direct din liceu și li se pare că e cel mai simplu așa. Se bazează pe școală să le propună proiecte interesante – cum a fost, în trecut, o zi de voluntariat în contextul mișcării Let’s do it, Romania! sau concursul „Play Energy”, de care au aflat de la profesorul de geografie, cel care a pus și bazele unui club de ecoturism în liceu.

Școala face eforturi, alături de părinți, ca elevii nu doar să fie pregătiți pentru examene, ci și pentru pasiuni, experimente. Dar ocaziile de lucru în echipă, pe proiect, ca în concursul „Play Energy”, sunt încă puține. Ce poate contribui la schimbare?

“Proiectul acesta e o construcție multidisciplinară – a avut nevoie de mai multe informații și competențe dobândite la diverse obiecte de învățământ. Legarea vieții de practică e o idee care apare din ce în ce mai des în proiectările noastre. Și iată că s-a întâmplat nu printr-o aliniere a planetelor, ci printr-o aliniere a instituțiilor, ceea ce a creat contextul adecvat. Poate pe viitor, dintre acești copii care merg la concursuri, vin cu soluții pentru probleme din ce în ce mai arzătoare ale epocii contemporane, unii vor ajunge să lucreze în astfel de companii, care au nevoie de oameni cu o minte deschisă, care gândesc în avans, de persoane proactive”

– prof. Mariana Biteș, Director Colegiul Național „Neagoe Basarab”

Această deschidere către parteneriate face parte din filozofia Open Power a companiilor Enel. Fără susținerea Ministerului Educației Naționale, care a înscris „Play Energy” în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare, nu am fi putut să-i atragem pe elevii din toată țara să participe cu energia lor creativă la jocul nostru. Suntem recunoscători inspectorilor generali și județeni, implicați în mai multe etape ale concursului, printre care și jurizarea, dar și coordonatoriilor regiunilor, pentru că ei țin legătura direct cu profesorii, răspândesc informațiile despre concurs și clarifică procesul de înscriere. Prin aceste colaborări am reușit să implicăm în această ediție 190 de școli din toată țara și în jur de 1500 de elevi care au înscris peste 300 de proiecte, în cele 5 domenii de inovare energetică alese ca teme pentru concursul din acest an - E-home, E-mobility, E-city, E-power, E-world. Printr-o metodă neobișnuită, copiii au învățat multe lucruri despre energie.

Proiectul – un alt gen de temă pentru acasă

Pentru adulți, cuvântul „proiect” a devenit banal, îl folosim tot timpul la serviciu. Dar pentru copii e un joc captivant, pentru că își antrenează abilități pe care școala tradițională nu le ia în seamă de obicei – colaborarea în echipă, împărțirea rolurilor, lucrul în etape și coordonarea, responsabilitatea pentru rezultat, eșecul și noua încercare, verificarea. Nu numai că pun în practică ce învață la școală, chiar creează ceva original, doar prin munca lor, motivați de noutatea procesului și de coordonator. Proiectul e o ocazie prin care copiii află că pot face ceva cu totul neobișnuit și capătă încredere în ei. Oare ar putea funcționa o baterie cu saramură? Hm, ia să vedem, de unde să începem? E perioada în care copiii visează la ce ar putea face în viitor, să-i încurajăm când își iau zborul!

„Sunt două proiecte care au luat naștere dintr-o minte foarte elastică – să nu vă pierdeți niciodată această esență a tinereții, pentru că vă va fi necesară toată viața.” – Claudio Curti, director E-Distribuție Dobrogea

Care e misiunea profesorului?

N-avem noi acest răspuns! Ce vă putem spune, însă, e că Daniel Anghel, profesorul de geografie care a coordonat cele două echipe a ținut pe tot parcursul evenimentului de premiere să reorienteze atenția publicului spre copii, să-i pună în valoare pe ei. De când s-a alăturat școlii, îi inspiră să se implice în activități extracurriculare – îi duce în drumeții, le povestește despre concursuri, îi impulsionează când se împotmolesc, le dă feedback pe ce au lucrat și, în general, arată că îi pasă. 

Strategia lui este să formeze nuclee de elevi care colaborează bine și să îi implice și în alte concursuri în viitor. Poate vor pierde, poate vor câștiga, important e să se implice, să nu lase oportunitățile să treacă pe lângă ei. Aici contează și deschiderea corpului profesoral în ansambu, dar și exemplul elevilor, cum e cazul Soranei, olimpică la chimie, interesată de activități noi din care poate învăța. Comunitatea locală - oare joacă și ea vreun rol? „Să strângă rândurile în jurul copiilor”, asta și-ar dori dumnealui.

„Ca profesor de geografie, am ezitat să particip la „Play Energy”. Dar e un concurs interdisciplinar, energia înseamnă și anumite aplicații legate de geografie. Până la urmă am acceptat provocarea și am prezentat acest concurs mai multor clase – ei au percutat din prima și au venit cu niște idei senzaționale. Rolul meu a fost să îi fac să creadă în aceste idei, să îi coordonez puțin în demersul lor și, înainte de toate, să îi fac să fie cât mai naturali, cât mai vizibili, să fie ei înșiși în proiect. E un grup special de elevi, foarte bine pregătiți în mai multe domenii și fiecare a avut un rol precis în echipe, a fost simplu pentru mine să-i organizez. Le-am acordat încredere maximă, încercând tot timpul să-i stârnesc să-și valorifice aceste idei extraordinare. Am avut și noi ezitări – până la urmă ideile astea sunt cam științifico-fantastice, cum să demonstrăm că sunt aplicabile? Am încercat să-i conving că așa au pornit toate marile idei – la început au fost considerate SF. Până la urmă asta e meseria unui profesor – să aducă strălucirea în ochii copiilor și asta mi-am propus să fac.” – Daniel Anghel, profesorul coordonator

Proiectele premiate la Oltenița – în ce constă inovația?

Echipa „E-Light by Redox”: Sorana Gabriela Baltac, Emilia Gabriela Mică, Andrei Tiberiu Mihăilă, Vlad Andrei Dumitrescu

Reacția specialistului? „Au avut o intuiție bună – problema energiei curate este stocarea ei, pentru a fi folosită când producția e mică, din cauză că nu e vânt sau soare. Tehnologia actuală nu e atât de dezvoltată încât să fie utilizată la scară largă, deci e nevoie de o tehnologie a viitorului, utilă și pentru mobilitatea electrică.” – Claudio Curti, director E-Distribuție Dobrogea

Ideea bateriei îi aparține Soranei, olimpică la chimie, care și-ar dori ca premiul acordat liceului să finanțeze dotarea laboratoarelor de fizică și de chimie. Așa cum am aflat de la Tibi, cel mai greu a fost pentru echipă să facă bateriile să meargă – chiar își doreau să funcționeze, așa că au perseverat. Alte provocări au fost montajul video pentru prezentarea proiectului, refăcut de Vlad cu tenacitate de câte ori a fost nevoie, și râsul la filmări, cel puțin pentru Emilia.

 

Echipa „Two Times Electrical”: Ștefan Gabriel Bobeică, Ștefan Barbu, Teodor Alexandru Dicu, Andrei Tiberiu Mihăilă, Vlad Andrei Dumitrescu

Reacția specialistului? „Să utilizezi scurgerea apei pluviale ca să produci mai multă energie – e ceva la care nu m-aș fi gândit, o idee originală.” – Claudio Curti, director E-Distribuție Dobrogea

Conceptul unei minihidrocentrale pluviale a fost al lui Vlad, apoi a urmat munca de echipă. El și Tibi s-au ocupat și aici de montajul video și animații. Bobeică a avut rolul să îmbunătățească panoul solar, treabă grea – „Nu știam cum să-l îmbunătățesc, mai ales că nu vedeam ce e rău la el.” Rolul lui Fane a fost să învețe un nou limbaj de programare, ceea ce i-a convenit – a fost o ocazie să iasă din zona de confort. Teodor și-a folosit talentul de prezentator pentru a pune în valoare ideea – „A fost un noroc chior să fim toți în aceeași echipă, deoarece fiecare e specializat pe un domeniu și prin cumularea acestor abilități am câștigat concursul.”

Incursiune în lumea micilor inovatori

Am stat de vorbă cu Emilia, Bobeică, Tibi, Vlad și Fane – toți sunt colegi în clasa de mate-info intensiv engleză. Tibi și Vlad au făcut parte din ambele echipe, pentru că primul s-a ocupat de animații (împreună cu Bobeică) și al doilea de montaj, așa încât filmulețele de prezentare să nu fie mai prejos de idei.

Pentru „Play Energy” au lucrat mult, după ore, în clasă, în laboratorul de chimie sau chiar acasă, în ciuda încărcării cu teme și teste la școală. Au fost tentați să renunțe, mai ales că unele părți din proiect n-au ieșit din prima – de exemplu animația cu panoul, pentru care Bobeică a transpirat din greu – „E prea multă ploaie, scoate ploaia, pune soare, e prea mult soare, mai taie din soare, pune o pasăre în cadru.” 

Modul de lucru de acum nu a semănat cu cel din proiectele pe care le-au făcut în trecut – la informatică, scenete la română sau proiectele de antreprenoriat, în care s-au distrat vânzând sucuri și prăjituri. Au mai fost tentative în școală pentru cercuri la diferite materii, dar nu au avut continuitate. O activitate interesantă pentru ei a fost schimbul de experiență cu tineri din alte țări. La „școala altfel” sunt vizitați de „persoane din societatea asta oltenițeană, care vin să ne povestească despre meseria lor”. Așa mai află și de ocazii de a se implica în acțiuni de voluntariat, de genul strângerii gunoaielor pentru ecologizare, la care a participat Emilia. Fane a fost voluntar la Untold și Neversea, de unde s-a întors cu amintiri – se bucură că a cunoscut mulți oameni, că a fost la concerte și că era „în mijlocul acțiunii”. Cum de au acceptat părinții? „Au fost OK de la început, că mă cunosc foarte bine și știu că sunt responsabil.”

În oraș nu știu să fie acțiuni dedicate vârstei lor, dar există, de exemplu, reuniuni de bicicliști, ba chiar cineva a organizat vara trecută o bătaie cu apă – se pare că trebuie să știi pe cine să urmărești pe Facebook ca să afli ce și unde se întâmplă! Ce mai fac copiii cool din oraș? Merg cu bicicleta cât ține pista, apoi pe șosea, claxonați de tiruri, se joacă fotbal, fac parkour (deși, din câte zice Vlad, e cam old school acum, mai popular era în gimnaziu!), se dau cu skateboardul – vara se strâng și câte 50 lângă primărie. „În general în Oltenița suntem copii care vrem să facem de toate – facem și prostii când e vremea, dar și lucruri serioase.” De exemplu, școala de șoferi: baftă, Tibi!

Se joacă și pe calculator, jocuri fantasy de role playing, fotbal sau shootere. Ce le aduce asta? Distracție, dar și nervi. Bobeică se enervează în joc și când vorbește despre politică, un subiect care îl interesează doar pe el – „eu încerc să nu-l ascult”, spune Tibi. Bobeică urmărește mai multe pagini „obiective” de știri, chiar dacă ceea ce află îl revoltă – „păi eu vreau să știu pe ce lume trăiesc!”

Ce mai fac ei pe net? Stau pe Reddit sau YouTube, unde urmăresc vloggeri locali și internaționali, descoperă muzică nouă sau învață lucruri interesante din tutoriale – origami 3D și alte chestii practice, de făcut cu mâinile – Emilia ar vrea să stea mai puțin pe telefon. Dintre vloggeri, Fane îl urmărește pe Cristian Dascălu, fost programator la New York, care încearcă să schimbe mentalități, de exemplu semnificația cuvântului „șmecherie”, să îl aplice faptelor care merită apreciate. „Șmecherie să fie că am câștigat noi concursul Play Energy.” Bobeică își amintește cum îl urmărea pe Selly când era la început și nu-l știa nimeni, ceea ce acum nu mai face, pentru că s-a maturizat. Aflăm că printre cei pe care îi urmărește acum e și George Buhnici – „Ați auzit de #casabuhnici? Iarna, când afară e un pic de soare, el are deja aleile din curte curățate de zăpadă cu ajutorul energiei solare.” Copiii din ziua de azi!

Ajunși în clasa a XI-a, sunt în perioada în care se gândesc la facultate. Și se gândesc, și se mai gândesc, și se mai gândesc puțin. Fane are deja o fixație cu Anglia, pentru că are prieteni mai mari care studiaz[ deja acolo – speră să găsească în afară alte obiceiuri, a văzut deja programa și e încântat că va învăța despre inteligența articifială încă din primul an.

Emilia a tăiat de pe listă tot felul de facultăți care nu o atrăgeau. În perioada asta se gândește la o carieră ca inginer, datorită influenței tatălui, care a învățat-o multe lucruri interesante și practice, de exemplu că „lumina de afară e un proces complicat și extraordinar pe care ar trebui să-l apreciem mai mult”. 

Dimensiunea Play Energy

 

Fiecare copil are o poveste care merită spusă, anul acesta am spus povestea elevilor din Oltenița, dar ei nu sunt singurii noștri premianți!

 

Premiul al III-lea din categoria liceu a mers către o echipă de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, care, am aflat ulterior, s-a calificat și la „Olimpiada geniilor” din SUA – un concurs de robotică. Sub coordonarea doamnei profesoare Florentina Ileșan, Alexandru Rădac, Codrin Muntean și Daniel Marpozan, elevi în clasa a X-a, au creat un sistem pentru e-home, prin care pot fi controlate luminile din casă și care monitorizează numărul de persoane din interior, pe bază de bariere în infraroșu.

La nivel de gimnaziu, locul I a fost câștigat de echipa Colegiului Național de Arte „Nichita Stănescu” din Ploiești, coordonată de doamna profesoară Veronica Enache, cu ideea unei biblioteci ecologice, locul II a revenit echipei Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria” din Constanța, coordonată de doamna profesoară Gabriela Burlacu, pentru ideea unei case smart care să ofere confort cu impact redus asupra mediului, iar pe locul al III-lea s-a clasat echipa Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, coordonată de doamna profesoară Elena Nistor, cu ideea unei bănci inteligente multifuncționale.

Trebuie să știți că, după înscrierile care se termină în decembrie, Play Energy are două faze – mai întâi selecția pe regiuni (există premianți și la acest nivel), apoi cele mai bune proiecte intră în faza națională, unde criteriile de evaluare sunt relevanța temei și coerența, creativitatea, efortul depus la realizarea proiectului și interpretarea temei propuse, care în 2018 a fost „Pune-ți energia în mișcare”.

La nivel internațional, concursul a început în 2003 și a fost organizat în 18 țări, iar impactul e extraordinar – în jur de 20 de milioane de copii au luat contact cu proiectul, direct sau indirect. Profesorii primesc în fiecare an un ghid cu informații interesante despre energie și transformările prin care trece sectorul în prezent și o broșură de activități pe care le pot face cu elevii în clasă. Și, uite așa, domeniul energiei e mai ușor de înțeles și devine un teren de joacă pentru ideile inovatoare ale copiilor.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: