Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Energie curată pentru un viitor curat

Published on marți, 15 octombrie 2019

“Avem nevoie de mai multe companii ca Enel, care să îi convingă pe factorii implicați că merită să investească (în energie regenerabilă – n. red.) și să ne construiască viitorul.”

– Rachel Kyte, CEO și reprezentant special al Secretariatului General al ONU, Inițiativa Energie Sustenabilă pentru Toți

Apelul la mediul privat a venit ca răspuns la inerția pe care unele guverne o au în a ieși dintr-un model învechit, dar pe care acestea îl știu foarte bine, și de a trece la un model nou, descentralizat, în care accesul la energie curată și sustenabilă este universal. Acestui obiectiv, formulat de către țările membre ONU în 2015, i se adaugă și acela de a combate schimbarea climatică prin reducerea emisiilor de carbon și de a pune economiile globale și planeta în echilibru.

Obiectivul de mai sus poate fi atins cu ajutorul electricității, ca mijloc de a decarboniza nu doar domeniul energiei, ci și alte domenii conexe, precum transporturile. ”Vestea cu adevărat bună este că o serie întreagă de revoluții sunt pe cale să se producă și ne putem folosi de acestea pentru a ușura accesul la energie curată pentru fiecare”, a spus Kyte. În opinia ei, trei factori sunt determinanți pentru ca acest lucru să se petreacă:

1.    Energia regenerabilă să fie distribuită într-o manieră descentralizată

2.    Eficientizarea mixului energetic – cu ajutorul tehnologiei

3.    Mai mult leadership politic – țările să propună planuri concrete, nu să livreze speech-uri, să îmbrățișeze inovația și să permită tranziția energetică la scară largă

Utopie sau realitate?

”Cererea de energie la nivel global este în creștere, iar cererea de electricitate crește de două ori mai repede”, a atras atenția Francesco Starace. Ce determină, în opinia lui, acest lucru?

1.    Tehnologia aduce electricitatea mai aproape de viețile noastre și face ca energia regenerabilă să fie din ce în ce mai la îndemână

2.    Prețul mediu al electricității tinde să scadă din ce în ce mai mult, iar electricitatea în sine să fie din ce în ce mai puțin dependentă de mărfuri volatile precum gaz, petrol sau cărbune

3.    Lanțul electricității este mult mai ușor de digitalizat, în comparație cu cel al hidrocarburilor

Beneficiul major al electricității este însă impactul pe care aceasta îl are asupra planetei, prin faptul că ea poate fi decarbonizată și poate determina, la rândul ei, decarbonizarea în lanț a altor sectoare economice (transporturi, industrie).

Ce ne oprește să punem în aplicare planurile care fac din decarbonizarea electricității mare parte din soluția la problemele legate de încălzirea globală? 

“Avem dovezi concrete că resursele financiare există și așteaptă să fie investite în această schimbare. Știm cu certitudine că sunt comunități financiare care au nevoie de instrumente pentru a-și direcționa banii către tranziția energetică. Haideți să vedem care sunt resursele și să împărtășim beneficiile acestei tranziții. În acest demers, avem nevoie de curaj și dorință de implicare, pentru că știm că rezultatul final poate fi pozitiv.”

– Francesco Starace, CEO și Director General Enel

Angajamente ferme pe termen lung

”Schimbările climatice pot fi combătute astăzi. Tehnologiile și soluțiile sunt acolo, interesul comunității financiare de a merge în această direcție este în creștere și el. În acest moment, avem nevoie doar de dorința și claritatea gândirii necesare pentru a accelera trecerea către o economie sustenabilă și decarbonizată”, a declarat Francesco Starace.

Eforturile depuse de Enel în domeniul de sustenabilității au fost recunoscute prin decizia Compactului Global al ONU de a reconfirma grupul ca o companie LEAD, o recunoaștere pe care Enel a deținut-o din 2011. Compactul Global al ONU este principala inițiativă din domeniul sustenabilității corporative pentru promovarea realizării obiectivelor de sustenabilitate durabilă. În acest an, discuțiile s-au concentrat, printre alte aspecte, asupra modului în care corporațiile care lucrează cu instituțiile pieței de capital pot contribui, prin finanțare, la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Pentru a face față acestei provocări, grupul Enel a lansat recent primul program de obligațiuni asociate Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) din lume, folosind o nouă abordare a piețelor de capital care leagă performanța sustenabilă a companiei cu titlurile de valoare, extinzând astfel scala finanțărilor sustenabile și arătând deținătorilor de obligațiuni impactul investițiilor lor asupra strategiei generale a companiei.

La începutul lunii septembrie, ca un preambul la Summitul ONU, în conformitate cu ținta de decarbonizare completă pe care Enel și-a stabilit-o pentru 2050, compania s-a angajat să reducă emisiile sale directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, având anul 2017 ca punct de pornire. Angajamentul a fost stabilit în urma actualizării din aprilie 2019 a inițiativei de Ținte Science Based (SBT) [1]. Tot în septembrie, Enel a fost confirmat în indexul Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World) pentru al 16-lea an consecutiv. Acest indice de sustenabilitate a recunoscut angajamentul Enel spre un model energetic cu emisii zero.

 

[1] Inițiativa privind Țintele bazate pe Știință (SBT) este o inițiativă a CDP, Compactului Global al ONU, Institutului Mondial al Resurselor (WRI) și organizației World Wide Fund for Nature (WWF), care oferă companiilor o cale de a identifica de ce resurse și de cât timp au nevoie pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră în vederea reducerii temperaturi globale în creștere.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: