Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Antreprenoriatul, sursă de schimbare socială și creștere economică

Published on joi, 24 septembrie 2020

Ashoka România
Ashoka România
Ashoka România
Ashoka România

Dar mai bine să-i dăm cuvântul chiar lui Ovidiu Condurache, Ashoka România: 

Din primii 3 ani de Ashoka în România avem multe amintiri frumoase, în jurul proiectelor noastre care au urmărit să aducă impact și soluții sistemice.

Ne-am lansat în mai 2017, când am prezentat Harta inovatorilor sociali și a susținătorilor acestora. A fost primul moment în care aduceam în atenția oamenilor activi în a rezolva probleme din România o pălărie potrivită pentru ei, cea de inovator social. A fost și momentul în care am adus în România Ashoka Fellows din Europa ca exemple de modele cu impact sistemic. 

Pentru că avem acces la o rețea de 3.800 de Fellows din întreaga lume, ne-am dorit mult să deschidem soluțiile lor către români care vor să le replice. Ne bucurăm mult să vedem cum rețeaua Și eu reușesc crește, model preluat de la o Ashoka Fellow din Spania pe subiectul violenței domestice. În egală măsură, infuzia de expertiză pe subiectul cooperativelor de energie verde adusă de noi a dus la coagularea primei cooperative de energie din România.

Când am pornit în căutarea primilor Ashoka Fellows din România am descoperit multe povești de reușită, de îndârjire și perseverență care ne-au făcut să ne îndrăgostim de candidații noștri. Primii 3 fellows au fost Dorica, Florin și Paul, iar faptul că după selecția lor am putut să explicăm cu modele autohtone ce înseamnă pentru noi un antreprenor social a fost o mare bucurie. Suntem norocoși că ei vin din domenii diferite, ceea ce înseamnă că și poveștile lor sunt la fel de bogate în diversitate. Comună le este dorința de a înțelege problemele, de a le analiza în profunzime, cu empatie și cu o energie creatoare, inovatoare, ce poate inspira pe oricine vrea să îi asculte, dar să îi asculte cu adevărat.

Soluțiile lor arată că inovațiile care produc schimbări nu sunt doar produse și servicii, sunt și procese de redefinire de roluri, ecosisteme, interacțiuni. Lucrurile care fac ca schimbările pe care ei le produc să ajungă ireversibile. E o perspectivă mai largă asupra intervențiilor în societate. Ei reușesc să identifice persoane și organizații neobișnuite cu care produc schimbare (ex.: preoții ca bariere în calea traficului de persoane, bibliotecarii ca parteneri de cercetare în investigații, cetățeni care înființează parcuri).

“Pentru o organizație precum Ashoka, ce nu are un domeniu de nișă în care operează, este esențial să avem parteneri strategici care văd valoare în a urmări impact, și care aderă la o viziune despre schimbări sistemice. Enel a fost primul nostru partener corporate, alături de care am ales primii Ashoka Fellows, am adus în România mai multă cunoaștere despre sărăcia energetică și, cel mai important, am pus bazele unui ecosistem care construiește noul narativ despre identitatea de antreprenor social. ”

– Ovidiu Condurache, Ashoka România

Social Impact Award & Future Makers. Iată două competiții/proiecte care au în spate aceiași organizatori, Social Innovation Solutions, care colaborează cu alți parteneri pentru organizarea acestor două competiții adresate tinerilor sub 30 de ani. Competiția Social Impact Award este axată pe antreprenoriatul social, iar Enel este partener încă din 2016, de la începuturile ei în România. Future Makers este dedicat antreprenoriatului curajos care explorează trendurile viitorului în ceea ce privește businessul sustenabil, bazat pe tehnologie, și suntem alături de proiect din acest an.

Ambele proiecte mizează pe educație, networking, resurse și mentori pentru accelerarea de la idee la prezentarea către potențiali investitori sau direct lansarea pe piață. Aceste proiecte generează experiențe prețioase pentru tineri, care trec de la un vis la un prototip concret, capătă mai multe abilități practice, își calibrează așteptările, își clarifică uneori chiar planul de carieră, alegând să studieze antreprenoriatul. Visul se traduce într-un plan de business care are parte de privirile constructive ale unor investitori experimentați, al căror punct de vedere devine mai ușor de înțeles pentru tineri. Mai mult decât orice, tinerii capătă încredere că își pot lansa propriile afaceri, ceea ce îi propulsează cu energie nouă înainte pe calea antreprenoriatului.

Future Makers
Future Makers
Future Makers
Future Makers
Future Makers

“Nu avem cum să nu continuăm proiecte ca Future Makers sau SIA, pentru că și noi, echipă, juriu sau mentori, învățăm enorm de la miile de tineri cu care lucrăm. Într-o țară în care predomină mai mult neîncrederea și lipsa speranței, găsim în fiecare an, în peste 25 de orașe, tineri care au acel „zvâc” esențial antreprenoriatului și încredere în puterea generației lor. Găsim în ei energia, pasiunea și ideile de inovație socială care ne dau și nouă speranță pentru un viitor mai bun.”

– Ciprian Stănescu, coordonator Social Innovation Solutions.

Îi dăm cuvântul lui Ciprian Stănescu, coordonator Social Innovation Solutions:

Îmi aduc aminte, de la unul din primele ateliere de antreprenoriat din Social Impact Award, în primăvara lui 2016, de un grup de tineri care voiau să schimbe modul cum se predau științele exacte în școală. Erau liceeni și au și câștigat SIA cu un business numit Fabrica de Experimente, care funcționează și astăzi. Un tânăr ne-a scris zilele trecute că a pornit o aplicație de mare succes în sănătate pentru că a fost inspirat de o idee similară într-un workshop SIA de acum câțiva ani. Sunt sute de povești pe care le avem despre tinerii din programele Social Innovation Solutions cărora le-am putut oferi acele tipuri de experiențe de învățare potrivite și care dau și ei mai departe, prin ceea ce fac, fie în educație - IziBac sau Aventurile lui Tzitzi Poc, mediu – EcoTree, Dendro IT, Veltra Bicycle sau sănătate – Im Fine.

Atunci când simți că ai o soluție la o problemă socială sau o idee de business din viitor, vorbește cu prieteni, profesori sau alți tineri antreprenori. Cred că feedbackul e cel mai important la început de drum, alături de flexibilitatea de a-ți schimba ideea. Cred că e util să ieși din presiunea pe care mulți tineri o simt de a avea o idee nouă: e mai important să găsești o soluție la o problemă sau un produs de care oamenii chiar să aibă nevoie și să-l cumpere. Alexander Osterwalder, omul din spatele Business Model Canvas zice să nu ne îndrăgostim de prima idee și să continuăm să o îmbunătățim.

Există foarte puține domenii în care tinerii să nu reușească acum. Chiar dacă nu ești un expert în agricultură, tehnologia informației sau educație, poți să îți construiești un mod de a gândi care să te ajute să găsești cele mai bune răspunsuri și oamenii cheie. Dacă aș avea 20 de ani și m-aș apuca de un business acum, m-aș uita mai atent la educație online, servicii de sănătate la distanță și energie verde.

Apropo de oameni cheie și alți parteneri, e un proverb african ce îmi place mult: „Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergi cu cineva”. În România, antreprenoriatul este subdezvoltat – deși mai mult de o treime din tineri doresc să devină antreprenori, sub 5% își deschid un business sau o organizație. E important să găsim resursele, încrederea și modele de urmat să facem acest pas de la dorință la acțiune. El trebuie urmat însă și de o relație mult mai prietenoasă cu statul și autoritățile locale, dar și de o deschidere mai mare a investitorilor către tinerii antreprenori. Rolul Enel și al altor companii este crucial pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din trei motive:

1.       Avem nevoie de resurse financiare pentru a investi mult timp și energie la baza piramidei – în conversații cu mii de tineri despre ce înseamnă antreprenoriatul, cum arată viitorul și cum putem contribui împreună la comunități mai sănătoase și prospere.

2.       Avem nevoie de puterea brandului companiilor ca Enel, care inspiră încredere și stabilitate într-o lume din ce în ce mai instabilă și plină de neîncredere.

3.       Avem nevoie de know-how-ul de business și strategie pe care o companie globală ca Enel l-a strâns și pe care îl poate oferi către tinerii antreprenori.

Ești chiar tu unul dintre cei care vor să schimbe societatea noastră?

Explorează proiectele pe care le susținem și, dacă ai rămas cu câteva idei utile din acest articol, treci la fapte, în primul rând, și dă-l mai departe tinerilor cu care discuți despre antreprenoriat. Cine știe, poate e chiar momentul în care au nevoie de o încurajare!

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: