Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Cum să cucerești lumea: Răzvan Popescu și pasiunea pentru călătorii

Published on marți, 24 noiembrie 2020

“Tehnologiile pe care le implementează Enel în lume sunt inovatoare pentru businessul de energie electrică. Investește mult în energia verde și în tot ce înseamnă digitalizare. În domeniul în care activez eu, Enel e pionier pe partea de smart meter, de contoare inteligente, și oferă clienților posibilitatea de a vedea tot timpul care sunt intervalele orare în care există consum mare de energie, așa încât clientul să-și eficientizeze modul în care consumă. Pe viitor și în România, cu siguranță, vom avea facturi diferențiate în funcție de intervalele orare la momentul în care vom ajunge să implementăm peste tot contoare inteligente. Tot în domeniul distribuției vorbim și de partea de telecontrol, în sensul că în România am fost primii care am implementat acest sistem – în orice moment poți deconecta și reconecta automat partea de medie și înaltă tensiune.”

– Răzvan Popescu, manager Planificare și Control, Enel România

Sună tehnic, dar aceste deconectări și reconectări de la distanță au o importanță critică, pentru că economisesc enorm de mult timp când apare o avarie și trebuie să intervii de urgență să limitezi efectele și să găsești o soluție pentru ca oamenii să aibă din nou, cât mai repede, energie electrică.  

Experiența ca expat în Brazilia. Aici a ajuns Răzvan pentru a prelua managementul departamentului de Planificare și Control al unei companii intrate în portofoliul Enel în statul Goias. Într-o țară de 220 de milioane de locuitori cu o mentalitate diferită de a noastră, provocarea a fost pe măsura lui. Prima barieră pe care a trebuit să o depășească a fost cea de limbă: doar 3 oameni din 1.900 vorbeau engleză, așa că s-a apucat de învățat portugheza. În al doilea rând, compania fusese una publică și stilul de lucru era complet diferit. A abordat mai multe strategii de management, în funcție de oameni și de situație, până s-a făcut înțeles și a reușit să strângă o echipă pe care să se poată baza, care să aibă încredere în el și în care el să aibă încredere. Cuvântul merită repetat, pentru că e o valoare pe care Răzvan o cultivă la lucru și în prietenii, și pe care o primește din partea superiorilor săi. Ca urmare, are acest sentiment al responsabilității, pentru că, gândește el, de acțiunile managerilor depinde imaginea Enel pe piață.  

E bucuros că, împreună cu echipa, a reușit să atingă obiectivele și în Brazilia. Cu toate schimbările și investițiile aduse de Enel, compania a trecut după un an pe plus, ceea ce nu se mai întâmplase de zece ani. Cu contribuția colegilor din departamentele tehnice, care au instalat diverse echipamente noi și au implementat sistemul de telecontrol, durata medie a întreruperilor a fost redusă cu 5 ore, în beneficiul consumatorilor. 

Cât a stat în America de Sud a fost permanent informat de serviciul nostru de Security despre potențiale pericole, așa încât să fie atent și să evite anumite zone – cum s-a întâmplat o dată când călătorea spre Rio de Janeiro, unde criminalitatea ajunsese atât de ridicată, încât intervenise armata. 

Când colegii devin prieteni. În cei doi ani a făcut parte și dintr-un grup de expați cu care mergea în drumeții sau cu bicicletele, dar cel mai mult a călătorit în țări învecinate, unde avea colegi care îi deveniseră prieteni.

“Mi-am dorit foarte mult să vizitez America de Sud. Am un prieten foarte bun care lucrează în Argentina, când am vizitat Buenos Aires ne-am întâlnit. El știa locurile, timpul a trecut rapid, mai ales că aveam multe să ne povestim. Când a venit cu prietena lui în Brazilia, ne-am întâlnit la Rio și am făcut eu pe ghidul. La Bogota, în Columbia, m-am întâlnit cu ceilalți colegi de acolo, cu care am vizitat locuri pe care nu-mi imaginam să le văd, pentru că sunt mai puțin turistice. La Santiago de Chile un alt coleg m-a ajutat – am gustat din mâncarea chiliană și din tradițiile lor, am vizitat împreună cea mai înaltă clădire din America de Sud.”

– Răzvan Popescu, manager Planificare și Control, Enel România

Obișnuia să plece în excursii cu colegii în locuri care le sunt străine tuturor. Călătoriile au creat relații și mai puternice și o mai mare încredere între ei.  

Expert în călătorii, liant între turiștii curioși și cultura locală. Deși a călătorit cu colegii, nu sunt ei cei mai frecvenți parteneri de călătorie, ci soția, bineînțeles. Și ea a lucrat în altă țară, așa că deocamdată petrec cel mai mult timp împreună în călătorii. Alegeau împreună destinația, iar el făcea traseele de explorat la fața locului. Nu e totul planificare și control aici, există loc și pentru spontaneitate! 

Totuși, dacă ar fi să aleagă să trăiască în una dintre țările pe care le-a vizitat, ar alege Singapore, tocmai pentru că e atât de bine organizată. E o societate care reușește să integreze foarte bine o varietate mare de oameni veniți din toate părțile lumii, iar nivelul de trai e ridicat. E, de asemenea, printre cele mai sigure țări din lume.  

Pe de altă parte, destinația preferată de vacanță a lui Răzvan Popescu e un paradis sălbatic: insulele Seychelles. Îi plac peisajele de poveste și deschiderea oamenilor, precum și faptul că poate face într-un singur loc mai multe activități care îi plac: drumeții, scufundări, snorkeling. Pentru această țară el a devenit „destination expert” pe TripAdvisor, unde răspunde celor interesați să se bucure de frumusețea plajelor și a apei limpezi din arhipelagul de 115 insule. 

Îndemnat de prieteni, și-a făcut un blog dedicat călătoriilor. Din 2018, scrie acolo, nu cât de des și-ar dori, despre locurile pe care le-a vizitat. Îi place să povestească despre specificul fiecărui loc și are o memorie foarte bună. Trece relaxat de la povestea urangutanilor pe cale de dispariție în pădurea tropicală (încă neînlocuită cu palmieri de ulei) din Borneo, la povestea nucilor de cocos (coco de mer) din Seychelles, cele mai mari din lume, care ajung până la 25 de kg, de la varanii din Indonezia, la cele mai mari pisici de mare, manta rei, din Maldive sau Filipine, la jaguarii din Pantanal, de la muzicanții din Cambodgia, la prietenii catalani pe care i-a cunoscut în tren spre Machu Picchu.

“Excursiile m-au făcut mai bun, în sensul că am văzut atâtea feluri în care poți fi fericit. Mi-am creat foarte multe prietenii cu localnici și în continuare ținem legătura. Oamenii care își dau silința și care încearcă să pună relațiile interumane mai presus de businessul lor merită să toată susținerea, în special în contextul actual.”

– Răzvan Popescu, manager Planificare și Control, Enel România

Care e pasiunea ta? Crezi că dacă ai veni alături de noi ai găsi resursele de care ai nevoie să-ți dezvolți pasiunea? Aplică la un job în companiile Enel și ai șansa să lucrezi în cele peste 30 de țări în care suntem prezenți, alături colegii din toată lumea. 

Vezi și celelalte episoade din seria Oamenii Enel și vei afla poveștile oamenilor din alte departamente, cu alte pasiuni, care ne inspiră să ne facem treaba cât mai responsabil și să nu pierdem din vedere valorile personale care ne dau sens vieții. Suntem recunoscători tuturor colegilor care își pun talentele în sprijinul unei ere a schimbării în industria energetică.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: