Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Intervenții sigure și rapide în rețea, chiar și pe canalele Dunării – povestea lui Constantin Stângă

Published on marți, 10 septembrie 2019

“O zi normală de muncă se desfășoară încordat până la momentul telefonului. Când sună, atunci ne dezlănțuim. Împreună cu echipa de electricieni, ne ducem către locul indicat și începem căutările. Dacă avem noroc, descoperim repede problema. Nicio intervenție nu seamănă cu cealaltă, trebuie să ne adaptăm metodele. Zona de sate din Deltă e foarte complicată din punctul ăsta de vedere, pentru că, în funcție de nivelul apei din Dunăre și de timpul de afară, e mai greu sau mai ușor. Chiar dacă e presiune, important e să ai tăria de a vedea lucrurile clar și de a fi conștient în orice moment să estimezi mișcarea problemelor, să ai un pas înaintea celor ce se vor întâmpla. Trebuie să fii acolo cu gândul.”

– Constantin Stângă, ofițer fluvial, E-Distribuție Dobrogea

Și bineînțeles că e acolo cu gândul, conectat la ce se întâmplă în jurul lui, ca orice marinar profesionist. A copilărit la Tulcea, unde i-a atras atenția Liceul de Marină, la care se întreba cum ar putea să intre. Părinții l-au încurajat: din partea lor putea să se facă și cosmonaut, nu numai marinar. A urmat armata la Marină. A început de jos, așa cum l-au învățat comandanții din școală. S-a angajat ca marinar pe draga de săpat canale. Apoi a lucrat pe multe tipuri de nave, de la remorchere la nave rapide, pentru ca în 2004 să se oprească la compania noastră de distribuție a energiei electrice, atras de siguranța jobului și de avantajul de a rămâne aproape de familie, un lucru foarte important – deși la început de carieră visa să meargă pe mare, „am zis că nu merită să stai între cer și mare atâtea luni și să fii vitregit de creșterea copiilor”.

S-a angajat ca marinar, iar ulterior a urmat cursurile de ofițer fluvial, ca să ocupe apoi funcția de căpitan. În calitate de comandant, are grijă de toată flota de intervenții din Tulcea și de transportul rapid și în siguranță al echipelor de electricieni spre locurile cu avarii. Spre deosebire de lucrul pe mare, pe fluviu are ocazia să mai schimbe o vorbă cu electricienii, se simte bine cu ei.

Doi electricieni și un navigator: o echipă sudată. Își unesc forțele ca să rezolve problema din rețeaua electrică din satele pe care le au în grijă pe brațele Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. Fiecare știe ce are de făcut, electricienii sunt obișnuiți cu transportul pe apă, nu au probleme. Respectă regulile de siguranță care sunt esențiale pentru toții angajații E-Distribuție și lasă transportul și orientarea pe seama navigatorului, pentru care regulamentul de navigație pe Dunăre e sfânt. „Dacă cineva aleargă pe punte, în secunda 3 s-a și lovit.” Nu e un risc pe care să-l permită.

Constantin Stângă duce electricienii și echipamentele lor în zone în care se ajunge greu, cât mai aproape de locul cu avaria, asigurându-se că au coborât în siguranță prin mâl și prin stuf. Unele localități, cum e Perișoru, presupun o navigație complicată: trebuie să ocolești pe 4-5 canale, dintre care cel mai scurt e de 10-12 km, celelalte au 20-25 km. Iar uneori, când ajungi, ești întristat să constați că motivul avariei e un pelican electrocutat. S-a aflat într-un loc nepotrivit, iar anvergura aripilor l-a făcut să atingă ce nu trebuia. Deși companiile noastre de distribuție, în tot ce ține de activitatea și echipamentele lor, au politici care să reducă impactul rețelelor asupra biosferei, uneori apar astfel de accidente. De cele mai multe ori, însă, păsările pe care le vede ofițerul fluvial pe canale își duc viața liniștite, neimpresionate de prezența oamenilor.

Lebădă cu doi pui, pe canalele din Delta Dunării

Foto: Florin Tentea, electrician la E-Distribuție Dobrogea

“Mulți dintre cei care văd efectiv cum decurg lucrurile și își dau seama de eforturile pe care le depunem nu știu de unde avem atâta energie. Apa ne încarcă cu energie, apa e sursa vieții în aceste locuri splendide din Deltă. Oricât de obosit ai fi, când urci pe barcă simți diferența.”

– Constantin Stângă, ofițer fluvial, E-Distribuție Dobrogea

E sâmbătă? Nu contează, când oamenii au nevoie de energie electrică. Constantin Stângă ne povestește o intervenție dintr-o sâmbătă. Acel semnal care îl activează de fiecare dată, telefonul, a sunat la 6 dimineața, cu vești despre o avarie la Uzlina. Într-un sfert de oră a fost pe barcă, a luat echipa de electricieni de la Murighiol, au mers până la locul în care colegii trebuia să acționeze un separator, au coborât în barca pneumatică și au mers să identifice avaria, apoi i-a lăsat pe uscat, urmând să-i ia din nou la bord de pe alt mal.

Terenul e schimbător ca apa, de aceea poate nici nu se plictisește: fiecare anotimp vine cu noi provocări. Inundațiile, în Deltă, nu seamănă cu cele de la munte. Nivelul apei crește lent, dar sigur, și înmoaie temelia caselor construite din pământ. Multe cad, cum s-a întâmplat în 2006. Iarna, e ușor să navighezi până îngheață apa. Deși un fluviu larg, care curge cu viteză mare, îngheață ultimul, se întâmplă ca apa să înghețe pe canale, unde e curentul slab. Pojghița de gheață de câțiva centimetri încetinește transportul echipelor de electricieni.

O intervenție a cărei amintire e vie în mintea lui e cea din iarna lui 2018, cu avarii grave atât pe liniile de medie și joasă tensiune, cât și pe cele de înaltă tensiune. A avut 2-3 transporturi succesive de făcut cu echipele operative, până la 3 dimineața, pe o vreme cum n-a mai trăit: nu vedea nimic în față. Din fericire, radarul performant de la bordul navei l-a ajutat să-și găsească drumul.

Dotări pe măsura provocărilor. Când și-a început cariera, folosea o șalupă de 17-18 m, care înainta cu 14-18 km/h. O zi le lua să pregătească materialele și să ajungă la avarie, o zi să o repare și o zi să se întoarcă. De atunci însă, flota s-a înnoit cu ambarcațiuni rapide și confortabile, care le permit să remedieze avariile mult mai repede și să doarmă în casele lor aproape în fiecare noapte. O intervenție pe apă e mult mai grea decât una pe uscat, dar și clienții din Deltă au aceleași nevoi ca cei de pe uscat, și ei au confortul asigurat de aceleași aparate electrocasnice care consumă energie electrică.

“Cu trecerea timpului, pretențiile clienților cresc și atunci compania încearcă să țină pasul cu cerințele lor. Se vede și pe anumite statistici că sunt din ce în ce mai puțini clienți nemulțumiți, spre bucuria noastră. Delta e cel mai nou pământ al Europei. Pentru ca oamenii din zona asta de rezervație să aibă curent, echipele operative fac eforturi mari să ajungă în orice colț al Deltei.”

– Constantin Stângă, ofițer fluvial, E-Distribuție Dobrogea

Următorul episod din seria dedicată oamenilor din Enel va spune povestea unei colege care are o activitate mult mai terestră, într-o clădire de sticlă din miezul capitalei. Stai pe aproape!

Iar dacă simți că ai vrea să ni te alături, că noi am putea fi echipa în mijlocul căreia să îți desfășori activitatea, aruncă aici o privire pe joburile pe care le avem acum deschise – dacă nu este ceea ce cauți acum, te așteptăm și altădată, actualizăm această secțiune continuu.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: