Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Mobilitatea electrică are nevoie de inovație și optimism pentru a deveni noua normă – povestea lui Mihai Mardale

Published on joi, 10 decembrie 2020

“Inovația trebuie prioritizată în companiile mari. Start-up-urile pe care le pot susține devin o resursă, un fel de laborator de cercetare extern, o colaborare care inovează lucrurile simple, de zi cu zi, care contează pentru clienții noștri. Prin crowdsourcing ai acces la mii de minți și ai multă flexibilitate în alegerea și dezvoltarea ideilor noi.”

– Mihai Mardale, Head of E-Mobility, Enel X România

Inovatorii care citesc acest articol ar trebui să știe că Enel are o platformă globală dedicată inovațiilor sustenabile și scalabile, Open Innovability, unde publică apeluri de proiecte pe teme foarte variante, în domenii conexe energiei. Dat fiind că e vorba de o companie prezentă în peste 30 de țări, capacitatea ei de a amplifica ideile venite de la antreprenori e semnificativă.

Enel X, adolescentul rebel al grupului Enel. Un exemplu de start-up al cărui produs ajunge la oameni de pe mai multe continente este eMotorWerks, din Statele Unite ale Americii, producătorul stațiilor inteligente de încărcare electrică pe care Enel X le instalează inclusiv în România. Era normal ca Enel X să caute un producător inovator și să accelereze intrarea pe piața mobilității electrice, dat fiind că e genul de companie care mizează pe cele mai avansate servicii din domeniul energiei, alimentată de imperative precum inovația, sustenabilitatea și digitalizarea. Enel X e un jucător global care crede în ecosisteme de inovare, dovadă stă faptul că a creat huburi pentru inovare în orașe din toată lumea – vezi aici rețeaua de huburi.

Comparația cu adolescentul rebel nu e chiar exagerată, pentru că inovația înseamnă o abatere de la felul tradițional, apreciat pentru stabilitate și predictibilitate, în care se fac lucrurile într-o corporație globală. Inovația înseamnă risc, dar și potențial de creștere în zone noi, iar un lider e interesat de industriile incipiente care creează valoare în comun, alături de clienți: ce altceva ar putea fi mobilitatea electrică, cu beneficii atât pentru companii, cât mai ales pentru oameni și pentru planeta noastră, care are nevoie de oprirea schimbărilor climatice, o direcție de acțiune fiind și decarbonizarea transportului. Aer curat în oraș, dar și mai multă liniște, vă puteți imagina acest viitor?

Enel X este un catalizator al transformării, fie că cei care vor să se transforme sunt oameni, companii sau chiar orașe, reprezentate prin administrația publică. Gama de soluții pe care le oferă Enel X global și în România merge de la stații de încărcare pentru mașini electrice, la eficientizarea clădirilor pentru reducerea consumului de energie, la instalarea de panouri fotovoltaice, la iluminat inteligent prin stâlpi cu LED care pot avea inclusiv senzori de poluare, la platforme digitale de gestionare eficientă a consumului în fabrici, la soluții pentru creșterea sustenabilității și circularității afacerilor, la soluții de demand response.

Această direcție, de demand response, prin care companiile pot crește flexibilitatea rețelelor electrice, consumând sau injectând energie în funcție de cerințele momentului din zi, va fi susținută în viitor și de mașinile electrice. Prin tehnologia V2G, de la vehicle to grid, mașina electrică devine o baterie care, în lungul timp pe care îl petrece în parcare, poate deveni utilă sistemului energetic, alimentând cu energia ei rețeaua – ajutând la echilibrare, la adaptarea sistemului la nevoile de consum. Când necesitatea ar fi ridicată, mașina ar „vinde” energie, urmând să-și refacă resursele într-o perioadă ulterioară, când tariful orar i-ar da ocazia să se realimenteze la costurile cele mai mici.

Investiție într-o piață încă nerentabilă: un pariu pentru viitor. Încă de când Enel X plănuia lansarea și în România, Mihai Mardale a fost implicat în proces și, în noiembrie 2018, când compania se lansa local, el apărea pe scenă pentru a prezenta, împreună cu directorul companiei, Marius Chiriac, cum se va desfășura revoluția mobilității electrice în țara noastră: în câțiva ani, Enel X va instala o rețea de 2.500 de puncte de încărcare publice pentru vehicule electrice, în orașe și pe drumurile care leagă nordul de sud și estul de vest. 

“La Enel X ne ocupăm de tot ce înseamnă noi tehnologii, de exemplu de infrastructura de încărcare pentru mașinile electrice. Noi credem că acesta este viitorul: mașini electrice, un mediu mai curat, un viitor și pentru copiii noștri – sună un pic ca din filme, dar e adevărul. Ce dorim e să creștem piața și să deschidem zone de business sustenabile. Încercăm în prezent să mișcăm lucrurile, potențialul de business va apărea în viitor. Potențialul era mic când am început să lucrez pentru venirea Enel X în România, dar am observat o creștere destul de importantă în adopția mașinilor electrice anul trecut. Șase luni am lucrat cu echipa în 2018 ca să punem pe hârtie un business plan prin care să convingem grupul să investească în România pentru a instala stații de încărcare. După lansare, a început munca efectivă, pentru că acele stații trebuie să fie instalate și trebuie să existe condițiile pentru utilizarea lor. În prezent, primele stații sunt montate și pot fi folosite cu aplicația JuicePass.”

– Mihai Mardale, Head of E-Mobility, Enel X România

Ești curios unde se află stațiile noastre de încărcare? Vezi harta stațiilor Enel X din țară și din toată lumea, în caz că vrei să dai ocolul Pământului într-o mașină electrică.

Cum se încarcă mașina la o stație electrică din familia Juice. Unele dintre stațiile pe care Enel X le instalează deja funcționează în curent alternativ, altele în curent continuu. Tehnologia contează când e vorba de timpul de încărcare a bateriei. Dar nu numai stația joacă un rol în acest proces, ci și tipul de mașină. De aceea, Enel X oferă soluții integrate, consultanță pentru alegerea stațiilor de încărcare pentru acasă sau pentru companii.

Bateria unui vehicul electric are nevoie de curent continuu, așa că energia dintr-o stație în curent alternativ este transformată, prin redresorul mașinii, în curent continuu. Tipuri diferite de mașini au tipuri diferite de redresori, de la 3,7 kW la 22 kW, ceea ce influențează timpul de încărcare. În stațiile în curent continuu, care nu mai folosesc redresorul mașinii, încărcarea se face cu 50 kW, ceea ce înseamnă că bateria ajunge în 20-30 de minute la 80% – producătorii recomandă să fie încărcată între 20 și 80%, pentru o viață cât mai lungă.

Stațiile din familia Juice sunt variate, adaptate pentru nevoile administrației orașelor, pentru flotele companiilor sau pentru clienții rezidențiali. Studiile arată că majoritatea oamenilor își încarcă mașina electrică acasă și la birou, dar rețeaua de stații publice este importantă în decizia de a evada la mare sau la munte, în condițiile autonomiei mai mici a mașinilor electrice față de cele convenționale. Stațiile quick sunt de 22 kW, cele fast de 50 kw, dar există și stații ultrafast, care pot ajunge până la 350 kW, despre care Mihai spune că pot fi comparate cu adevărate fabrici. Dat fiind că ele pot încărca în cinci minute 80% din baterie, putem spune că ele reprezintă viitorul, unul în care aștepți la stație cât așteptai la benzinărie pe vremuri – vorbim din viitor! 

Condusul unei mașini electrice nu mai dă emoțiile unui sport extrem. Mihai Mardale e un schior pasionat, care a învățat singur să schieze și care se descurcă pe orice teren, iar când nu e pe pârtie sau la birou, conduce o mașină electrică din flota companiei. La început era puțin anxios, gândindu-se la autonomia bateriei, dar a căpătat mai multă încredere de la un drum la altul, pentru că stilul calm de a conduce poate prelungi durata între două încărcări.

“Mașina electrică e viitorul. Dar e și prezentul! Deja astăzi poate fi folosită foarte ușor în oraș, fără nicio problemă. Vorbim de autonomii care cresc, pentru că producătorii lansează mașini cu baterii din ce în ce mai mari, iar stațiile de încărcare se înmulțesc la rândul lor. Analizele pe care le-am efectuat arată că, în România, pentru a parcurge 100 km electric te costă în jur de 9 lei, versus aproximativ 35 lei pe benzină/motorină, la drum întins. Prin digitalizarea rețelei de încărcare, verifici disponibilitatea stației Enel X și o poți rezerva pentru încărcare. Nu mai e niciun impediment în a trece de la o mașină cu combustie internă la una electrică. Condusul zilnic te învață că e chiar fun: la finalul semaforului roșu ești primul care demarează, pentru că mașina e foarte rapidă. Încărcarea nu e motiv de îngrijorare, cât timp îți analizezi traseul și îți planifici călătoriile. Pentru un condus săptămânal normal, ai nevoie de maximum două încărcări complete pe săptămână. La volanul unei mașini electrice ai o stare de liniște, de confort, pentru că e silențioasă, iar la finalul zilei te simți mult mai odihnit. Cred că aceasta este experiența multor șoferi la volanul unei mașini electrice.”

– Mihai Mardale, Head of E-Mobility, Enel X România

Nu știm dacă cei mici mai visează să fie șoferi de tir, cum visa Mihai când era mic, sau visează să conducă tiruri electrice, cert este că viitorul trebuie să fie sustenabil, iar mașinile electrice ne conduc pe acest drum. Vrei să fii și tu parte din povestea transformării? Alătură-te unei companii globale, cu aproape 70.000 de colegi în toată lumea. Oportunitățile pentru o carieră în Enel te așteaptă aici, unde vei găsi și alte povești ale colegilor noștri.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: