Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Client vulnerabil

Cum știi dacă ești client vulnerabil?

Definirea ”clientului vulnerabil” este dată de Legea 226/2021, care ia în calcul următoarele criterii: venitvârstă, sănătate și izolare.

Măsurile de protecție socială de tip financiar disponibile pentru clientul vulnerabil, așa cum este el definit în lege, sunt:

  • AJUTORUL PENTRU ÎNCĂLZIRE PENTRU PERIOADA RECE

Ajutorul pentru încălzire se poate acorda, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, în funcție de sistemul de încălzire utilizat.

  • SUPLIMENT DE ENERGIE

Suplimentul pentru energie este o sumă fixă, acordată  tot timpul anului, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate.

Vezi mai jos, într-o serie de răspunsuri, dacă ești client vulnerabil, precum și ce valori au și cum se aplică măsurile dedicate ție:

Legea Consumatorului Vulnerabil (Legea 226/2021) este legea care stabilește criteriile de încadrare a familiilor și persoanelor singure în categoria clienților vulnerabili de energie, a măsurilor de protecție socială și accesul la resursele energetice, pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei.

Măsurile de protecție socială pot fi atât financiare cât și non financiare, ele fiind finanțate din bugetul de stat, bugetele locale sau din fonduri europene. Legea se aplică pentru activitățile de distribuție și furnizare a energiei electrice, energiei termice, gazelor naturale și combustibililor solizi și/sau petrolieri, de către consumatorii vulnerabili de energie.

Poți fi considerat a fi client vulnerabil dacă te încadrezi doar în aceste patru categorii:  

  1. Motive de venit: familia/persoană singură al cărui venit mediu lunar se încadrează în limitele legii:  1.386 lei/persoană în familie  și 2.053 lei – persoană singură).
  2. Motive de vârstă: persoanele singure care au împlinit vârstă standard de pensionare.
  3. Motive de sănătate: persoanele care depind de aparate electrice pentru a rămâne în viață/ restricționare mobilitate/deplasare; persoane cu nevoi de comunicare și informare specific în condițiile legii 448/2006 republicată.
  4. Motive de izolare: familii/persoane singure a căror locuințe se află în zone izolate/ așezări informale conform Legii 350/2001.

Conform Legii 226/2021, măsurile de protecție socială de tip financiar disponibile  sunt : ajutorul pentru încălzire pentru perioada rece și suplimentul de energie.

Ajutorul pentru încălzire se poate acorda, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, în funcție de sistemul de încălzire utilizat. Acesta se calculează în funcție de venit și are o valoare de referință ce nu poate fi mai mică de 250 lei/lună, pentru gaze naturale și de 500 lei/lună, pentru energie electrică.

Suplimentul pentru energie este o sumă fixă, acordată  tot timpul anului, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de: 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale. Acesta se acordă separat sau cumulat cu ajutorul pentru încălzirea locuinței în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate.  În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.

Criteriile de încadrare și documentele doveditoare sunt verificate de Administrația Locală Publică sau Agenția ta Teritorială (Primărie), către care îți sugerăm să te adresezi.

Conform legii, primarul stabilește dreptul la ajutor pentru încălzire, solicitând informații altor instituții sau autorități, sau, după caz, pe baza anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistență socială.

20 Noiembrie 2021 este data până la care se depun dosarele pentru categoriile de consumatori vulnerabili.

•     Depunerea se face la Administrația Publică Locală sau Agenția ta Teritorială (Primărie); tot de acolo vei afla lista completă a documentelor solicitate;

•     Pe lângă  Formularul de cerere este bine să ai pregătite și următoarele acte: declarația pe proprie răspundere sau acte doveditoare ale veniturilor, actele de identitate ale membrilor familiei, acte doveditoare ale locuinței precum și o copie a facturii de gaze naturale sau energie electrică.

Așteaptă concluzia finală a anchetei sociale a Administrației Publice Locale sau Agenției tale Teritoriale (Primărie) apoi urmărește detaliile pe factura ta.

Cu condiția respectării criteriilor de eligibilitate pentru acordare, vei regăsi, in factura ta, sumele aferente, evidențiate separat și cu minus.

Anchetele sociale se efectuează în maxim 15 zile, de la data depunerii documentelor doveditoare.
Răspunsul final îl primești tot din partea Administrației Publice Locale sau Agenția ta Teritorială (Primărie).

Ajutorul de încălzire se oferă pe toată perioada sezonului rece – 5 luni (1 Noiembrie 2021-31 Martie 2022).
Ca și excepție, perioada sezonului rece poate fi prelungită sau redusă într-unul sau mai multe județe la solicitarea consiliilor județene, cu avizul Administrației Naționale de Meteorologie.

Suplimentul de energie se acordă pe întreg parcursul anului, iar valoarea acestuia nu poate să depășească consumul facturat, în cazul suplimentului pentru energie și gaze naturale.

Pentru facturile emise în perioada Noiembrie - Decembrie 2021:

Pe prima pagină, este evidențiat câmpul ”Total scheme de sprijin” și valoarea totală cu minus care se va scădea din totalul facturii tale. Această valoare  reflectă măsura compensării și pe cea aferentă ajutoarelor pentru clienții vulnerabili.

Pe pagina 2, se află câmpurile ” Plafonare preț final facturat de 1 leu/kwh”, ”Plafonare energie activă de 0.525 lei/ kW”și ”Compensare acordată”. În plus, tot aici se află câmpul ” Ajutor încălzire ”, acesta fiind detaliat doar în această pagină.

Începând cu pagina 3 sunt detaliate câmpurile menționate pe primele două pagini ale facturii tale.

Dacă unele din câmpurile menționate mai sus nu figurează și pe factura ta înseamnă că nu îndeplinești condițiile, conform legii, pentru aplicarea acestor măsuri. 

Asigura-te că înregistrezi lunar indexul și că achiți factura în maxim 15 zile de la data emiterii acesteia.

PDF (0.13MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Repartizarea județelor pe zone de temperatură

PDF (0.1MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Consumul mediu lunar energie termică

PDF (0.1MB)DOWNLOAD
Rezidenţiali | noiembrie, 09 2021

Dicționar legislativ

PDF (0.14MB)DOWNLOAD

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: