Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Sunt patru principii care stau la baza acțiunilor Enel în raport cu starea de bine și dezvoltarea angajaților săi:

1.       Nondiscriminare și tratament egal față de toți colegii, pe baza abilităților și competențelor profesionale

2.       Oportunități egale și demnitate oricare ar fi formele în care se manifestă diversitatea

3.       Crearea unui mediu de lucru incluziv

4.       Echilibrul între viața personală și profesională și recunoașterea nevoilor fiecărei persoane de-a lungul carierei sale

Aceste principii sunt parte din angajamentul mai larg al Grupului Enel de a respecta drepturile omului, de a promova o conduită etică în toate activitățile și relațiile sale și sunt traduse periodic într-un plan de acțiuni concrete în cadrul strategiei de sustenabilitate.

Politica pentru Drepturilor Omului a grupului prevede respectul pentru diversitate și non-discriminare. „Enel respinge orice formă de discriminare și se angajează să garanteze că angajații săi și potențialii angajați sunt tratați cu respect pentru diversitate și să promoveze oportunități egale, atât la începutul relației de muncă, cât și în fiecare etapă a ei.”

Codul Etic promovează imparțialitatea și non-discriminarea în relațiile cu partenerii, comunitățile și angajații.

În ce privește strategia de sustenabilitate, implicarea oamenilor este unul dintre cei patru piloni de acțiune la nivel de grup.

În Raportul Global de Sustenabilitate pentru 2017, planul pentru viitorul apropiat își propune să susțină angajații în rolurile și responsabilitățile lor prin obiective de grup clare și precise în ce privește evaluarea performanței, mediul de lucru, dezvoltarea competențelor digitale (cu ținta de a implica 100% dintre angajați până în 2020) și promovarea diversității, cu ținta de a atinge un procent de 50% femei care trec prin procesul de recrutare în 2020. Toate acestea într-un climat bazat pe etică, transparență, incluziune, respect pentru drepturile omului și o atenție specială pentru siguranță.

Din 2016, Grupul Enel a numit un Diversity Manager și a început raportări globale periodice pentru o privire de ansamblu asupra progresului pe tema diversității și a felurilor în care putem face lucrurile și mai bine, cu un impact mai mare.

În 2017 am desfășurat un audit intern în mai multe țări în care Grupul Enel este prezent și în urma căruia am început un proces de diversificare a programelor adresate angajaților pe tema diversității și incluziunii. Responsabile pentru inițiativele pe acest subiect și pentru monitorizarea progresului sunt două departamente prietene: Resursele Umane și Sustenabilitatea. Totuși, subiectul e atât de important, încât, în timp, va pătrunde natural în toate funcțiile companiilor Enel din țară. Echipele noatre vor înțelege, accepta și încuraja diversitatea, așa cum se manifestă ea în activitatea de zi cu zi de la serviciu.

În aprilie 2018, companiile Enel din România, reprezentate de Georgios Stassis, Country Manager, au aderat la Carta Diversității, chiar de la începutul proiectului. Ca semnatar al Cartei Diversității, Enel se angajează să dezvolte o cultură organizațională bazată pe respect și valorificarea diferențelor individuale, să aplice principiile non-discriminării și egalității de șanse în procesele de HR, să reflecte diversitatea societății românești, să deruleze programe de conștientizare a beneficiilor diversității pentru angajați și manageri, să comunice acest angajament și rezultatele lui și să monitorizeze anual progresul.

Cu energie nouă, în mai 2018 am dat startul unui program pilot adresat tuturor angajaților, program care cuprinde o serie de inițiative, din care să învățăm până la finalul anului, așa încât în viitor să punem la cale acțiuni de mai mare amploare. Procesul este unul mai degrabă incremental, schimbările de percepție se întâmplă treptat, fără a forța, pentru că diversitatea și incluziunea sunt subiecte complexe, care merită să fie abordate cu grijă și toleranță. Inițiativele ajung la colegii noștri pe mail și prin intranet și suntem mereu curioși să vedem reacția lor.

Conversațiile despre diversitate (Diversity Talks) sunt o serie de întâlniri informale, care au apărut în urma unui chestionar intern legat de percepțiile și interesele colegilor noștri. Prin aceste evenimente ne-am propus să creștem notorietatea subiectului și să deschidem dialogul cu angajații noștri pe teme precum egalitatea de șanse, egalitatea de gen, prejudecăți și stereotipuri, formele pe care le poate lua discriminarea. Iată că o serie de cuvinte noi au devenit interesante și s-au strecurat în vocabularul participanților. Dorim ca ei să nu aibă rețineri să vorbească despre aceste lucruri la birou, cu încrederea că e un mediu sigur în care pot face asta fără riscuri.

 

Alături de noi a fost organizația feministă Centrul FILIA, prin Andreea Bragă, și am avut și invitați membri ai minorităților etnice, iar în viitor vom avea și specialiști în problematicile minorităților sexuale, religioase, ale persoanelor cu dizabilități, care să aprofundeze subiectele în care au experiență prin activitatea lor curentă. Am avut patru întâlniri până acum, în grupuri mici și diverse, la sediul nostru. Am vorbit despre egalitate de șanse, stereotipuri și prejudecăți, despre discriminarea directă, indirectă și structurală, despre hărțuire, despre concediul de maternitate și riscul de izolare, accesul femeilor la funcții de decizie.

Conversațiile cu și pentru părinți (Parental Talks) au venit în contextul discuțiilor despre situația potențial vulnerabilă a angajaților care așteaptă sau au deja copii. Înainte de această serie de întâlniri, am creat pentru angajații noștri „Ghidul pentru viitori părinți”, în care explicam într-un mod prietenos legislația pe subiect și facilitățile de care pot beneficia în contextul în care se pregătesc să aibă un copil. 

Aceste întâlniri pe teme de parenting sunt organizate de parteneri (primul partener este Asociația La Primul Bebe, în viitor vom avea mai mulți), iar participarea colegilor e susținută de companie. Ne-am propus să facem în așa fel încât și colegii din alte orașe să poată participa fără efort.

Trainingurile pentru Diversitate și Incluziune sunt o altă inițiativă în derulare la Enel. E vorba despre o serie de traininguri de două zile, care cuprind o parte teoretică, de concepte și inspirație, iar partea esențială e lucrul în echipă, pentru schițarea unui plan de acțiuni.

Într-o primă fază, au trecut prin aceste traininguri colegii de la Resurse Umane (RU), care au deja primele versiuni ale planului lor de acțiune în ceea ce privește recrutarea bazată pe toleranță și valorizarea diferenței, așa încât să atragem în companiile Enel oameni receptivi la diversitate, dar și oameni din minorități vulnerabile. În unele roluri, care presupun interacțiunea cu grupuri vulnerabile, valorile diversității și incluziunii sunt esențiale. Nu numai recrutarea face obiectul planului de acțiune, ci și celelalte procese de HR – formare, talent management, accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilități șamd.

Tot la aceste traininguri participă în prezent și managerii din companiile Enel, iar în viitor prin aceste sesiuni vor trece tot mai mulți colegi, indiferent de departament sau poziție în ierarhia organizațională. Și managerii vor elabora la rândul lor un plan de acțiune, așa încât oamenii aflați în situații de discriminare – și sperăm să fie cât mai rare – să fie ajutați cât mai bine, iar mediul de lucru să fie mai sigur și mai incluziv în toate companiile Enel din România.

Ce să mai, avem planuri mari. Ce v-am povestit până acum sunt doar primii pași. În viitor, dorim să amplificăm acțiunile de conștientizare, astfel încât să participe tot mai mulți colegi la discuții pe tema diversității și incluziunii, să găsim cea mai bună formă în care să ocazionăm aceste conversații și, bineînțeles, să implementăm planurile de acțiuni care vor rezulta în urma trainingurilor.

Dacă vrei să ne încurajezi pe acest drum, suntem deschiși la sugestiile tale, oricât de diverse!

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: