Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

#EnelFocusOn la București - Internet of Things și energia conectată

Published on luni, 3 decembrie 2018

Impresionați de dotările și planurile centrului de cercetare, ne-am întors în sala dedicată #EnelFocusOn și ne-am pregătit să fim impresionați din nou! De data asta, de către Fabio Veronese, Head of Infrastructure & Networks Digital Hub la Enel Group și de invitatul special, Tom Raftery, Global VP, Futurist & Innovation Evangelist la compania SAP. Prezentările și discuția care a urmat au fost transmise live pe site-ul enel.com și pe conturile globale de Facebook și Twitter. Încă puteți urmări integral înregistrarea evenimentului aici.

Urmărim călătoria energiei prin sisteme inteligente

Grupul Enel este una dintre cele mai mari companii de utilități din lume în termeni de milioane de kilometri de rețea electrică și ca producție de energie din surse regenerabile. În același timp, prin departamentul său Digital Solutions Hub, explorează noi direcții digitale – AI & big data, IoT & smart field devices, AR & VR sau platforme colaborative. Toate aceste direcții au beneficii concrete pentru optimizarea multor procese din companiile Enel, care țin de clienți, de rețeaua electrică, de siguranță, de munca de teren, riscuri etc.

42% din investițiile digitale din lume vizează progresul în domeniul IoT. La Enel, investițiile IoT merg spre zona industrială, hardware, spre platforma dezvoltată în ultimii ani și folosită de liniile de business și spre dezvoltarea liniilor de business în sine, fie că e vorba de termocentrale, centrale eoliene sau solare, rețele electrice, retail sau Enel X.

Unul dintre exemplele de investiție IoT folosit de către Fabio Veronese, care conduce Infrastructure & Networks Digital Hub,  a fost măsurarea inteligentă, pe tot traseul distribuției de energie, de la stație la consumator, cu beneficii în creșterea eficienței rețelei electrice. Investiția în smart meters și senzori este oportună în contextul provocărilor care țin de rețea și al celor care țin de reglementări – în Italia, s-a trecut de la citirea indexului o dată pe lună la citirea lui de 100 de ori pe zi!

Odată cu noua generație de contoare inteligente, vor urma atât beneficii pentru consumatori, cât și pentru rețea, pentru furnizarea de energie și pentru analiza datelor generate.

“Enel X, care s-a lansat în România recent, are multe studii de caz interesante în domeniul IoT.”

– – Fabio Veronese, Head of Infrastructure & Networks Digital Hub la Enel Group

Enel X este o companie bazată pe inovație, care implementează proiecte de IoT pentru fiecare linie de business: e-mobility, e-city, e-home sau e-industries.

Viața e mai simplă cu IoT

Tom Raftery a pornit discuția despre IoT de la povestea fiului său care suferă de diabet și trebuie să-și măsoare nivelul glicemiei, să îl noteze pe hârtie și să îl stabilizeze cu insulină de mai multe ori pe zi. Schimbarea a venit însă în vară, când a început să folosească un dispozitiv care se aplică pe braț și are un senzor care înregistrează glicemia la fiecare minut. Informația e descărcată pe telefon prin tehnologia NFC și comunicată în cloud, unde poate fi accesată de echipa medicală.

Așa cum IoT, conectivitatea, cloudul schimbă viața pacienților, la fel schimbă și sectorul energetic. Tom a identificat trei mari direcții în care transformarea e cea mai vizibilă – conectivitatea E2E, sursele regenerabile de energie și soluțiile de stocare optimizate, al căror preț e în scădere. Toate acestea contribuie la echilibrarea rețelei (în perioadele de vârf de consum, de exemplu) și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Soarele și vântul ne dau energia lor tot mai ușor

Prețul energiei solare scade cu 20% cu fiecare dublare a capacității instalației care produce energia – e efectul Swanson, care ne spune practic că energie solară e tot mai accesibilă. Totodată, prețul cărbunelui și al gazului natural crește pe piețele de trading. Prin urmare, sursele regenerabile devin alegerea evidentă pentru producătorii de energie și pentru cei care o consumă. China este cea care a înțeles cel mai bine acest lucru, depășindu-și deja în septembrie (165 GW) ținta de producție de energie solară pe care o stabilise pentru 2020 (105 GW). Desigur, ținta a devenit ulterior și mai ambițioasă. Cât despre Uniunea Europeană, estimarea IEA este că sursa ei principală de energie în 2027 va fi energia eoliană.

Reglementările naționale contribuie și ele la orientarea către energia regenerabilă, și aici avem exemplul Californiei, care a dat o lege prin care obligă proprietarii de case noi să monteze panouri fotovoltaice. Inovațiile susțin și ele mișcarea în aceeași direcție – acoperișul solar de la Tesla e format în întregime din „țigle” fotovoltaice și va avea un cost accesibil. Cei care își vor dori astfel de soluții pentru casă își vor monitoriza probabil producția și consumul de energie și vor intra în programe de Demand Response – vor schimba energie cu rețeaua în dublu sens, în funcție de nevoi.

O lume a mobilității electrice

Mobilitatea electrică va crește consumul de energie, dar cu efecte benefice pentru mediu. Energia verde intră în rețea din sursele regenerabile și rămâne verde când e consumată pentru o mobilitate fără emisii poluante.

Un alt avantaj este că posesorii de mașini electrice vor avea la dispoziție tehnologia V2G (vehicle to grid), prin care vor putea alimenta rețeaua de la bateria mașinii, nu numai invers.

Stocarea energiei devine profitabilă

Tendințele indică scăderea prețului bateriilor, iar stocarea devine o activitate interesantă în condițiile în care prețul energiei poate scădea chiar sub zero.

“Dacă deții o instalație cu baterii de stocare și prețul energiei devine negativ, e fenomenal. Ești plătit pentru a stoca energie. Iar când prețul devine pozitiv, vinzi energia înapoi. E o situație minunată în care ambele părți câștigă.”

– – Tom Raftery, Global VP, Futurist & Innovation Evangelist la compania SAP

Schimbarea socială și IoT

Au fost și multe exemple de proiecte sociale interesante cu care ne-a inspirat Tom: parcuri solare comunitare (cumperi un panou și „cooperativa” îți plătește un venit periodic pe toată durata de viață a panoului) sau panouri solare pentru familiile cu venituri mici, care înlocuiesc subvențiile de la stat pentru energie.

Tehnologia duce și la o schimbare în profesiile pentru care optează oamenii. Joburile evoluează continuu, dovadă și denumirile funcțiilor noastre, cu care ne mândrim în semnătura emailurilor.

Influencerii români și străini au venit și ei cu întrebări și puncte de vedere interesante. Temele de discuție au fost obstacolele în calea spre o lume mai conectată și problema securității informatice, inegalitatea socială în accesul la energie și tehnologie, cum să ne bucurăm de progresul tehnologic când nu avem destul timp să fim la curent cu toate inovațiile și cât de curând vom trăi în orașe inteligente.

Ne-am bucurat că #EnelFocusOn ne-a adus împreună și vă invităm să urmăriți live următorul eveniment din serie, care va avea loc la final de ianuarie la Santiago de Chile și va fi dedicat mobilității electrice în transportul public.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: