Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Cei mai mulți dintre clienții casnici ai Enel Energie și Enel Energia Muntenia, companiile de furnizare de energie electrică ale grupului Enel în România, au deja contracte pe piața concurențială. Astfel, liberalizarea completă a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021, nu a avut niciun impact asupra lor. În această pagină vei găsi o serie de răspunsuri la întrebări și mituri referitoare la piața concurențială de electricitate, precum și cele mai bune oferte de energie electrică.

Găsește răspunsuri la întrebări frecvente despre piața liberă

Prima pagină a facturii pe care o primești de la Enel Energie sau Enel Energie Muntenia te ajută să afli dacă ai sau nu un contract pe piața concurențială (piața liberă) de energie electrică. Dacă în colțul din stânga, sus, scrie „Factură piață concurențială”, înseamnă că ai un contract încheiat pe piața liberă.

Dacă ești deja client Enel Energie sau Enel Energie Muntenia pe piața concurențială, poți alege să îți păstrezi oferta actuală sau să o schimbi fie cu o altă ofertă pe piața concurențială Enel, fie să ne soliciți revenirea la prețul de serviciu universal (opțiune ce implică încheierea unui nou contract). 

Pașii pentru schimbarea contractului de energie electrică, dacă ești clientul altui furnizor pe piața concurențială și vrei să devii clientul Enel Energie sau Enel Energie Muntenia pe piața liberă sunt similari, indiferent de modalitatea de contractare aleasă – online, telefonic, direct în magazin sau prin intermediul agenților noștri din teren. În această perioadă, Enel pune la dispoziția noilor clienți o gamă de oferte avantajoase, personalizate prin denumirea „Salut”, pentru care poți consulta regulamentele aferente și afla dacă poți opta pentru una dintre ele.

La Enel, schimbarea contractului de furnizare de energie electrică se poate face 100% online. Procesul de contractare online poate fi început pe www.enel.ro, accesând secțiunea Clienți Rezidențiali ori Clienți Business, din aplicația MyEnel sau direct pe https://contract.enel.ro. Dacă totuși dorești să ne scrii pentru schimbarea contractului de furnizare de energie electrică, o poți face pe e-mail, la [email protected] (pentru Enel Energie) sau [email protected] (pentru Enel Energie Muntenia), și îți vom oferi tot sprijinul necesar.

Ca alternativă la contractarea online, pentru semnarea contractului de furnizare de energie electrică ne poți și suna, apelând serviciul call center la 021.9977 (vezi aici programul de funcționare pentru call center) sau poți merge în oricare dintre magazinele Enel, inclusiv pe baza unei programări telefonice, tot la 021.9977, alegând tasta 5. Vezi pe harta cu magazinele Enel unde găsești locațiile noastre.

Mai mult, agenții noștri se află în permanență pe teren, în toată țara, și te pot ajuta să închei un contract de furnizare de energie electrică. Fiecare agent din teren are la el o legitimație de identificare și este echipat corespunzător, astfel încât toți clienții cu care intră în contact să se simtă protejați. Poți verifica identitatea agenților noștri solicitându-le legitimațiile și observând dacă numele scrise pe ele se află pe lista colaboratorilor noștri – sună la 021.9977, tasta 2, și verifică. Dacă dorești să fii contactat de un agent din teren pentru semnarea unui contract de furnizare de electricitate la tine acasă, te rugăm să ne apelezi la 021.9977, iar colegii noștri din call center îți vor facilita o programare. Agentul care te va vizita îți va prezenta oferte potrivite nevoilor tale și vei avea posibilitatea să închei (pe baza documentelor necesare) și să primești contractul pe loc (în format fizic, pe hârtie) sau electronic (pe e-mail), ulterior vizitei sale.

La Enel, contractul de furnizare de energie electrică pe piața liberă poate fi încheiat pe un interval de timp determinat sau pe unul nedeterminat, dar cu perioada de valabilitate a ofertei de 12 luni. Înainte ca perioada de valabilitate a ofertei să expire, vei primi de la noi o notificare prin care îți vom comunica prețul ofertei similare pentru o nouă perioadă de 12 luni. Atunci vei avea libertatea să alegi prelungirea contractului în condițiile comunicate sau să alegi o altă ofertă de furnizare (din portofoliul Enel Energie/Enel Energie Muntenia sau al altui furnizor), anunțând acest lucru furnizorului tău actual până la data menționată în notificarea primită de tine. În cazul altor furnizori, perioada și condițiile de prelungire diferă în funcție de ofertele lor. 

În structura prețului de energie electrică pentru piața concurențială intră aceleași componente ca în cazul facturii la preț de serviciu universal, însă ele sunt evidențiate în mod distinct. Factura de energie include mai multe componente, nu doar prețul propriu-zis de furnizare a energiei active facturate la prețul din oferta de piață concurențială. Celelalte componente incluse în factură sunt cele aferente serviciilor de rețea facturate la tarifele reglementate de transport, sistem și distribuție (ele diferă în funcție de zona de rețea la care este racordat locul de consum și sunt reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE), precum și contravaloarea certificatelor verzi, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, accize și TVA.

Când îți alegi furnizorul de energie electrică, te poți informa asupra stabilității financiare a acestuia, zonelor în care își deservește clienții, magazinelor existente și investițiilor efectuate periodic pentru îmbunătățirea serviciilor destinate clienților. Totodată, te poți informa și despre ofertele de preț și condițiile asociate prețului de furnizare a energiei, eventualele condiții de ajustare a prețului, termenul și condițiile de plată și numărul de canale de plată a facturii. Modul de transmitere a facturii, modul de gestionare a relațiilor contractuale (cu ajutorul unor servicii precum contul online și asistență prin call center), modul de colectare a autocitirii contorului și modul și condițiile de prelungire sau încetare a contractului sunt, de asemenea, aspecte importante de avut în vedere la alegerea furnizorului de energie electrică.

Înainte să semnezi contractul cu un furnizor de energie, informează-te asupra drepturilor și obligațiilor pe care le ai în calitate de client. De asemenea, acordă atenție componentelor de preț (prețul efectiv și pe ce perioadă va fi valabil prețul menționat în ofertă) și termenului și modalității de plată a facturii. Totodată, ia în calcul și celelalte servicii pe care le primești de la furnizor, pe lângă furnizarea efectivă de energie electrică.

Dacă ai semnat deja un contract de energie electrică pe piața concurențială după 1 ianuarie 2021 și vrei să-l înlocuiești, poți face acest lucru oricând, cu respectarea condițiilor contractuale și a termenului de 21 de zile necesar pentru denunțarea unilaterală a contractului actual și schimbarea furnizorului.

Dacă închei un contract pe piața concurențială poți să revii oricând asupra deciziei și să semnezi un contract la preț de serviciu universal.

Pașii pentru schimbarea contractului de electricitate, dacă ești deja client Enel Energie sau Enel Energie Muntenia pe piața liberă, dar vrei o altă ofertă concurențială Enel, sunt:

1. Alegi oferta care corespunde cel mai bine nevoilor tale de consum, dintre ofertele dedicate clienților casnici existenți

2. Soliciți oferta dorită

3. Ne oferi câteva informații despre tine și locul de consum vizat (codul de client, codul Eneltel și datele de contact ale titularului contractului), precum și o copie după actul de identitate.

4. Primești oferta solicitată

5. Semnezi noile documente contractuale

Mit sau realitate?

Nu ai nevoie de un nou contor odată cu liberalizarea pieței de energie electrică. Schimbarea furnizorului nu produce modificări în prestarea serviciului de distribuție a electricității. Mai precis, contorul va rămâne același, iar măsurarea energiei electrice pe care o consumi se va face la fel. În plus, operatorul de distribuție va continua să efectueze intervențiile și verificările necesare sau la cererea ta.

Rețeaua de distribuție la care ești conectat nu se schimbă odată cu schimbarea furnizorului. Prin urmare,  distribuitorul de electricitate rămâne același și deservește aceeași zonă de rețea, așa că poți apela cu încredere la el de fiecare dată când vrei să semnalezi diverse situații legate de rețeaua de distribuție a electricității, cum ar fi întreruperile în alimentarea cu energie electrică.

Nu este necesară niciun fel de lucrare/modificare la instalația electrică din casa ta (și nici la contor), dacă îți schimbi furnizorul de electricitate.

Alimentarea cu energie a casei tale nu va fi întreruptă dacă îți schimbi furnizorul de electricitate.

Nu plătești nicio taxă la schimbarea furnizorului, această activitate este gratuită pentru client.

Da, vechiul furnizor o să-ți transmită, în maximum 42 de zile calendaristice de la data încetării contractului cu el, factura cu decontul final și, în anumite situații, până în septembrie 2021, regularizarea contravalorii certificatelor verzi facturate în anul 2020. În cazul în care soldul final este pozitiv, vei putea achita contravaloarea facturii până la termenul scadent. Dacă vechiul furnizor îți datorează o sumă de bani, acesta are obligația legală să ți-o returneze, prin mandat poștal sau într-un cont bancar pe care îl transmiți furnizorului.

După data încetării relației contractuale cu vechiul furnizor, vei primi facturile emise de noul furnizor, pe care le vei putea achita la termenele scadente din noul contract.

 

 

Ești client rezidențial? Descoperă ofertele dedicate consumatorilor rezidențiali și semnează contractul tău de furnizare de energie electrică cu Enel!

 

 

Ești client business? Alege cea mai bună ofertă pentru afacerea ta și semnează contractul tău de furnizare de energie electrică cu Enel!

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: