Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Inspirație și modele din universul dreptului pentru generațiile tinere – povestea Alinei Dumitrașcu

Published on joi, 19 decembrie 2019

“De multe ori mi se pare că în țara asta lipsesc entuziasmul și încrederea că lucrurile se mai pot schimba. Cartea și asociația au apărut pe fondul evenimentelor din țară, al unei revolte personale față de ceea ce se întâmplă și al unei dorințe puternice de implicare. Îmi doresc ca acești copii să aibă modele și să poată fi inspirați de diverse întâmplări, de diverse întâlniri, de o carte. E important să fie puse aceste semințe de la început, pentru că ceea ce se imprimă se exprimă.”

– Alina Dumitrașcu, Head of Network Technology, Development and Commercial Operation Legal Assistance, Enel

Inspirația din copilăria Alinei. Când era în clasele primare, era fascinată de o vecină pe care o vedea la geam învățând zi și noapte. Și-a făcut curaj, a vorbit cu ea și a aflat că era avocat. Mai târziu, a primit de la ea un cadou care i-a adâncit și mai mult curiozitatea – Codul penal adnotat. A citit cartea ca pe un roman de aventuri, a subliniat-o, ba chiar a povestit-o și la școală, prevenindu-i pe colegi că ea va deveni avocat.

Ceea ce chiar s-a întâmplat. A absolvit Facultatea de Drept, iar în anul III a plecat cu o bursă la Strasbourg, pentru a aprofunda domeniul drepturilor omului. A continuat cu un masterat și cu un doctorat în drept penal. A interesat-o tema genocidului și care sunt condițiile care îi determină pe oameni să renunțe la empatie, la umanitate și, la nivel formal, la aplicarea convențiilor internaționale care protejează drepturile fundamentale. 

Primii ani de avocatură. După stagiatură și după examenul de definitivat, și-a deschis propriul cabinet de avocatură, încercând visul antreprenoriatului. Se aștepta ca zilele să semene cu cele din serialul Ally McBeal, dar nu a fost deloc așa. Un cabinet individual de avocatură în București a însemnat o alergătură continuă între diverse instituții greoaie, instanțe de judecată, activități obositoare și prea puțin similare cu cazurile provocatoare cu care se confruntau avocații newyorkezi din serial. 

Din dorința de a se implica în litigii “extraordinare” și de a învăța reglementări, într-un moment în care în România se transpuneau directivele europene, a acceptat provocarea de a coordona un departament juridic într-o instituție de stat din domeniul energiei. Chiar și acolo, spiritul ei de inițiativă a găsit un fel de a se afirma și de a mișca lucrurile. Un om de acțiune nu se va resemna în niciun mediu, mai ales în domeniul dreptului, în care lucrurile trebuie spuse clar și corect.

Când leadershipul ți se potrivește mânușă. La Enel a venit în urmă cu 8 ani, în rolul de director juridic pentru companiile E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea. A fost atrasă de propunere tocmai pentru că provocarea venea din zona coordonării oamenilor: echipele celor trei companii nu se cunoșteau, iar procedurile după care lucrau nu erau armonizate, lipsea coordonarea. Viziunea pe care a urmat-o a fost cea a unui cabinet de avocatură în interiorul multinaționalei. I-a plăcut să transforme oamenii într-o echipă sudată și i-a plăcut că i s-a dat mână liberă să dezvolte departamentul, să vină cu o nouă abordare. Echipa de litigii și cea de consultanță în energie sunt recunoscute în piață și răspund cu acuratețe întrebărilor de la colegii din celelalte departamente, indiferent că lucrează din București, Deva sau Constanța.

Oportunități în Enel pentru o femeie ambițioasă. Ce a apreciat de la început la companiile E-Distribuție a fost direcția în care și-au propus să meargă, deși poate monopolul natural le predispunea la inflexibilitate. Totuși, țintele erau avansate în ceea ce privește modernizările tehnologice, digitalizarea și deschiderea, de exemplu, la reformarea departamentului juridic. De altfel, pe plan global, la nivelul tuturor companiilor de distribuție operate de Enel în lume, juridicul este un departament dinamic și inovator. Există și un concurs intern pentru colegii din toată lumea, se numește (il)legal game, un fel de întrecere pe teme juridice, în care echipe internaționale lucrează împreună pe proiecte și în acest fel se cunosc și se apropie. Alina a fost tutorele unui astfel de grup, iar experiența a fost extraordinară.

Apreciază și faptul că, în Enel, egalitatea de gen este încurajată.

“Există într-adevăr o recunoaștere a valorii femeilor. Iar în acest moment sunt pregătită să fac un pas în direcția globală și mă bucur că mi s-a oferit această oportunitate. Cred că atunci când vorbim despre egalitatea de gen, despre sustenabilitate și despre obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, e important ca firmele mari de talia Enel chiar să implementeze astfel de acțiuni.”

– Alina Dumitrașcu, Head of Network Technology, Development and Commercial Operation Legal Assistance, Enel

Nu sunt doar vorbe, sunt și fapte. Așa cum am mai povestit, Enel s-a angajat, cu planuri concrete, să ajute la atingerea unora dintre aceste obiective de sustenabilitate ale ONU. Poți citi aici mai multe despre politicile noastre de diversitate și incluziune, care cuprind și tema egalității de gen și măsuri pentru încurajarea accesului femeilor la funcții de conducere. Angajamentele noastre în materie de sustenabilitate au fost în acest an întărite de o inovație financiară: emiterea de către grupul Enel a unor obligațiuni asociate performanței în materie de sustenabilitate, în contextul acestor obiective de dezvoltare durabilă. Această inițiativă a fost premiată recent de International Financing Review.

Valorile dreptului insuflate celor mici, într-un stil captivant. Alina simțea nevoia să-și folosească și altfel competențele profesionale, să facă ceva semnificativ, contribuind astfel la efortul colectiv de schimbare în România către un veritabil stat de drept în care justiția și drepturile fundamentale sunt promovate și respectate. Și unde ai ocazia să plantezi cele mai roditoare semințe, dacă nu în mințile copiilor, la vârsta la care încă au curaj să viseze? Se pare că justiția chiar e o temă care le aprinde imaginația. Motivația a fost susținută și de faptul că are un băiețel în clasele primare, căruia îi dorește un viitor de succes în România, când va crește mare. El a devenit și personajul principal din carte, care află împreună cu prietenii săi ce înseamnă valorile sănătoase într-un stat, corectitudinea, onestitatea și increderea, curajul și entuziasmul, bunătatea și înțelegerea, decența și bunul simț – toate exprimate juridic alcătuind Constituția.

În societate, interesul a fost mare pentru domeniul justiției în ultimii ani. Poate și de aceea editura Curtea Veche a întâmpinat cu bucurie ideea Alinei Dumitrașcu. Greu a fost mai mult până s-a acomodat ea acestui nou rol, de scriitor-educator, în care nu avea experiență.

“A fost o ieșire din zona de confort, să te apuci să scrii de nebun unor oameni, inclusiv ulterior editurii, că ai o idee și vrei să faci asta, gândindu-te: de ce eu și nu altcineva? Pleci de la birou unde lucrurile sunt aliniate, știi cum stai, care îți este valoarea și te muți într-un loc în care nu te recomandă nimic, iar direcția este total nouă. Am insistat să mă duc să le povestesc despre acest proiect și să le las cartea. Le-am spus că în România nu se va schimba nimic până ce copiii nu vor afla ce înseamnă stat de drept sau integritate, prezumția de nevinovăție și așa mai departe. Le-a plăcut ideea.”

– Alina Dumitrașcu, Head of Network Technology, Development and Commercial Operation Legal Assistance, Enel

Alfabetizare constituțională sub îndrumarea ursului Lex. Visez la ziua în care va fi „cool” să știi Constituția și să îți cunoști drepturile!, spune Alina. Cartea le introduce copiilor noțiuni precum libertatea de exprimare, egalitatea în drepturi, dreptul de proprietate, rolul puterilor în stat și multe altele, astfel încât cei mici să știe, de exemplu, cui s-ar putea adresa înainte ca o lege slabă să fie adoptată și să-și producă efecte. Cum devin aceste lucruri interesante pentru juniori? Ilustrațiile frumoase, firul narativ care poartă grupul de prieteni din carte pe drumurile dreptății, interactivitatea adusă de spațiul lăsat micilor cititori pentru propriile gânduri despre ce au aflat transformă cartea într-o experiență memorabilă, care păstrează atractivitatea unui joc pe calculator, dar rămâne educativă. Expert și ghid în lumea dreptului este un urs panda roșu pe nume Lex. Parcurgând cartea, copiii au ocazia să se exprime: ce ar face dacă ar ajunge judecători sau șefi de stat? E și o șansă pentru părinți să vadă cum gândesc cei mici, ce fel de dileme au, cum văd ei lumea. 

Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla! a avut succes și din ea au înflorit apoi și alte proiecte. Mai întâi, alături de două colege de serviciu, a fondat un ONG – Smartastic Lab. Asociația nonprofit merge în două direcții: educație și egalitate de gen. Pentru prima direcție, au dezvoltat primul atelier de alfabetizare constituțională – Începe cu dreptul! Ora de drept se deschide cu un trailer al cărții, care să trezească interesul copiilor și continuă cu discuții pornind de la imaginile din carte și alte imagini special create în funcție de tema aleasă de școală. Cine răspunde corect la mai multe întrebări are chiar ocazia să probeze o robă de judecător!

Practic, despre asta este vorba: să atingi cât mai multe suflete de copii, din școli private și publice, din București și din afara lui. Să dai copiilor mai multe modele pentru viitor, să adaugi și alte profesii între cele de cântăreți sau sportivi, la care visează ei în acest moment. Alina și colegele de ONG au avut această ocazie, să ajungă la mii de copii, semnând chiar un protocol cu Ministerul Justiției, prin care au reușit să intre în relație cu inspectoratele școlare și, astfel, în școli. Pentru efortul lor au primit recunoștință și solicitări de la profesori și părinți, precum și premiul Aspen Social Prize în 2017. 

“Nu înseamnă că, dacă ești femeie și ajungi avocat sau judecător, nu mai ești frumoasă sau renunți la feminitate – poți să ai tocuri, să fii aranjată și să gândești în același timp, iar noi asta vrem să le arătăm copiilor: că pot fi smart și fantastici în același timp. Smartastic Lab nu este numai despre Constituție și valori, ci și despre empowerment pentru noua generație în direcția egalității de gen. Este vorba despre a avea aceleași șanse și de a ști în orice moment că o fată poate fi la fel de competentă ca un băiat.”

– Alina Dumitrașcu, Head of Network Technology, Development and Commercial Operation Legal Assistance, Enel

Tu cum transformi timpul liber într-un proiect benefic celorlalți? Fetele de la Smartastic Lab au multe planuri. A doua carte scrisă de Alina va fi una despre drepturile omului. Altă idee este un proiect digital care să le încurajeze pe fetițe să exploreze direcția IT. Alte inițiative includ copii cu rezultate extraordinare sau femei care fac lucruri senzaționale, precum și băieți sau bărbați care vorbesc despre femei minunate pe care le admiră. Toate acestea pentru a-i inspira pe copii prin modele și de a ajunge și la acea parte din societate care poate încă nu este așa de deschisă la recunoașterea valorii femeilor în domeniile vieții profesionale.

“La sfârșitul zilei, este important să fii mai mult decât un director juridic, să faci lucruri de substanță care aduc o reală schimbare, pentru că nu o să rămână în urma ta un contract sau răspunsurile spontane la mailuri. Din păcate, ne consumăm aproape tot timpul cu lucruri mărunte, când de fapt am putea să direcționăm o mică parte din timpul nostru către ceva cu adevărat semnificativ.”

– Alina Dumitrașcu, Head of Network Technology, Development and Commercial Operation Legal Assistance, Enel

Alina o are ca inspirație pe judecătoarea fenomen Ruth Bader Ginsburg, prima judecătoare de la Curtea Supremă din SUA, devenită un fel de vedetă pentru americanii mari și mici, datorită ideilor pe care le-a exprimat clar și fără teamă de-a lungul timpului, precum și implicării sale sociale, de exemplu în educația copiilor, cu care încă ține lecții deschise.

Pe tine cine te inspiră? Ne-am bucura să aflăm despre felul în care te implici în viața comunității și poate la Enel vei găsi colegi cu aceleași interese, cu care să îți concretizezi sau să îți amplifici proiectele. Aplică la un job în companiile Enel și vino să facem cunoștință! Am ilustrat seria Oamenii Enel cu ajutorul câtorva colegi cu povești interesante, numărul lor este însă foarte mare și fiecare are meritele sale, pe care le apreciem – oameni care au lucrat o viață la Enel, oameni noi, cu toții colaborează și își dezvoltă punctele tari într-o companie globală cu aproape 70.000 de colegi, care conduce schimbarea în industria energetică.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: