Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Cum să faci timpul să curgă așa cum ai nevoie – povestea Alinei Ciocan

Published on joi, 30 septembrie 2021

“Încă din copilărie am fost atrasă de ramura asta mai tehnică. Noi am avut o afacere de familie, în care tatăl meu repara diverse aparate – televizoare, mai târziu computere, casetofoane. Știind că eu sunt interesată de calculatoare, tot timpul când instala Windows sau repara un calculator, mă chema lângă el și-mi luam notițe. Încă de atunci îmi făceam niște scheme logice, în care desenam diferite casete și scriam denumirea butonului. Treptat, am reușit să instalez singură programe, în gimnaziu, moment în care am fost foarte fericită. Și acum mai repar câte o telecomandă, câte o priză, schimb becuri, am moștenit latura tehnică de la tatăl meu. De altfel, am și crescut înconjurată nu de păpuși, ci de televizoare și de tot felul de dispozitive. Uneori mă așezam în fața carcasei de la un televizor cu tub și pretindeam că prezint știrile. Îmi făceam inele din fir de cupru tot de la componente, eram foarte încântată de întrebuințarea pe care o găseam!”

– Alina Ciocan, IT project manager, Global Digital Solutions, Enel România

Dintre sporturi, în schimb, crede că cel mai bine i se potrivește yoga, pe care a început să o practice în ultimii ani. Îi place că e o activitate care îmbină exercițiul fizic cu cel mental, prin accentul pe care îl pune pe meditație – atenția la respirație, la senzațiile din corp. Prin cultivarea stării de conștientizare în prezent, se opune tendinței omului modern de a se lăsa dus de val de tehnologie, de exemplu, care poate avea și acest rol de hoț de timp – de câte ori nu am stat pe rețelele online de socializare mai mult decât ne-am propus și fără să ne simțim mai bogați în cunoștințe sau emoții pozitive?

Prin yoga și meditație, se relaxează, e un timp rezervat doar pentru ea, prin care se deconectează de responsabilitățile de la serviciu și de acasă, un timp de libertate și de reconectare cu sine. Aceste activități pe care le face acasă sau în mijlocul naturii o ajută să rămână calmă în situații tensionate în viața cotidiană. E metoda ei de a găsi un echilibru, de a alterna efortul intelectual de la serviciu cu cel de recentrare din yoga, ca un fel de joc între a da și a primi.

Energia se reface nu doar în timpul liber, ci și prin zâmbetele oamenilor. Alina nu se reîncarcă doar prin yoga, ci și prin interacțiunile cu colegii, în timpul de lucru, și prin zâmbetele fetiței, în timpul de parenting.

“După doar o lună fizic la birou, a fost greu la început să lucrez de acasă, să fac distincția dintre viața profesională și cea personală. Când ai o zi mai puțin bună la birou și întâlnești un coleg care îți zâmbește, te încarcă pozitiv, golul acela s-a umplut instant. Lucrul acesta mi-a lipsit la început, însă am preferat să fiu în siguranță, să lucrez din confortul casei mele, dar în același timp să-mi desfășor activitatea optim, ceea ce s-a și întâmplat. Am învățat că se pot construi relații și în mediul online, se poate crea o conexiune. Tehnologia informației a spart barierele de comunicare, poți să ții legătura cu o persoană dragă și la distanță, păstrezi relația, emoția. Cum eu îmi iau energia de la oameni, mă ajută contactul cu ei, pentru că preiau imediat starea și uit că poate cu zece minute înainte eram stresată, concentrată pe un anumit subiect. Să văd oameni fericiți, mai ales copii fericiți – ceva mai frumos nu există decât acel zâmbet pur, când un copil se bucură pentru un lucru absolut nesemnificativ: că a văzut o fântână, că se stropește cu apă, că primește o înghețată. Mi se pare de-a dreptul inspirațional. Tehnologia mă ajută să apăr această ingenuitate: chiar de curând mi-am instalat o aplicație cu un cont de părinte prin care pot să-i ofer fiicei mele acces la diverse jocuri, la conținutul la care îmi doresc să aibă acces – mă simt în siguranță, pentru mine tehnologia înseamnă siguranță.”

– Alina Ciocan, IT project manager, Global Digital Solutions, Enel România

Pasiunea cu care vorbește Alina despre aplicațiile tehnologiei e contagioasă. Apreciază faptul că domeniul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât le-a permis, în Enel, celor care nu lucrează pe teren și în alte structuri esențiale, să își continue activitatea de la distanță, asigurând continuitatea serviciilor pentru clienți din birourile de acasă. Dar vede rolul esențial al tehnologiei în pandemie și în domenii precum educația, administrația publică și serviciile medicale, care, chiar dacă nu au reușit poate să servească întru totul nevoile noastre, au crescut nivelul de siguranță ajutându-ne să ne expunem mai puțin la riscuri.

Cum contribuie pasiunile tale la un viitor mai sigur? Aplică la un job în una dintre companiile Grupului Enel în România și spune-ne povestea ta. Până când vom face cunoștință, află mai multe despre noi prin poveștile colegilor noștri, explorează articolele seriei Oamenii Enel. Numai având încredere în talentele și interesele noastre putem lucra împreună pentru noua eră a dezvoltării sustenabile, într-o echipă globală cu aproape 70.000 de colegi în toată lumea.

 

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: