Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Biodiversitatea prin obiectivul foto și cel al dezvoltării sustenabile: povestea lui Cosmin Gîrdea

Published on miercuri, 8 septembrie 2021

Foto: Cosmin Gîrdea

Acest concurs are rolul de a încuraja în rândul colegilor noștri grija pentru natură, pentru că biodiversitatea trebuie conservată pe sol, în apă și în aer, iar acțiunile noastre individuale contează, împreună cu atitudinea față de resursele unice ale naturii, pe care vrem ca și generațiile viitoare să le poată fotografia cu aceeași plăcere cu care o face Cosmin. El însuși se gândește la fetița lui de 3 ani și jumătate, la natura pe care o va vedea ea, la aerul pe care îl va respira. Cu cât mai multă energie verde se varsă zilnic în mixul de energie național, cu atât mai puțină poluare în producția de energie. În plus, pentru că parcurile de producție sunt amplasate în zone naturale, pot servi drept factor de protecție pentru ecosistemele locale. 

“Când lucram în parcul eolian Valea Nucarilor din Tulcea, am imortalizat pe culmea Dealului Pietros două broscuțe țestoase în fața turbinei DP10. Fotografia a fost premiată la concursul Biodiversity Enel Photo 2019 și a fost folosită și recent în cadrul unei competiții de idei, lansate de Enel pentru găsirea soluțiilor inovatoare și durabile pentru protejarea biodiversității în parcurile fotovoltaice și eoliene. Atunci a fost prima mea participare la un concurs. De multe ori când văd anumite peisaje ce mă impresionează opresc pentru a fotografia acel cadru. Părinții mi-au spus că e important în viață să faci ce îți place, iar eu chiar asta fac. Jobul meu susține pasiunea mea pentru fotografie și, prin amândouă, într-un fel, contribui la un viitor mai ecologic pentru fetița mea.”

– Cosmin Gîrdea, inginer, departamentul de operare și mentenanță, regiunea Dobrogea de Sud, Enel Green Power România

Ediția de anul acesta a concursului e deschisă până pe 29 octombrie 2021 și stimulează colegii să trimită fotografii originale „care să surprindă peisaje, specii animale și vegetale, ca mărturie a renașterii naturii pe fondul pandemiei, redescoperirea valorii sale și biodiversitatea sa și, acolo unde este posibil, demonstrarea conexiunii dintre natură și energie” (sursa: document intern).

O carieră dedicată energiei verzi. Colegul nostru este un exemplu al acestei conexiuni încă de când a terminat facultatea. Când s-a întors în 2010 după perioada studenției petrecute la Galați, la Universitatea „Dunărea de Jos”, Facultatea de Mecanică, a observat, la o tură cu mașina în afara orașului natal Tulcea, o mulțime de turbine eoliene. Zona Dobrogea este una preferată de mai mulți producători de energie, dintre care Cosmin a ales Enel Green Power acum aproape 7 ani. Acum 2 ani i-a fost încredințat un rol nou, prin care coordonează activitatea de mentenanță și reparații pentru cele 78 de turbine eoliene cu o capacitate totală de producție de 179,4 MW din două parcuri eoliene din Dobrogea de Sud.

Acțiuni strategice pentru dezvoltare sustenabilă. Enel Green Power operează în România 12 parcuri (8 eoliene și 4 fotovoltaice) cu o capacitate instalată totală de 534 MW. Înlocuirea energiei produse prin ardere cu energia verde este cale spre decarbonizare, iar țelurile omenirii sunt foarte ambițioase în această privință, pentru limitarea încălzirii globale și a schimbărilor climatice care decurg din ea. Dată fiind poziția sa esențială în tranziția energetică, Grupul Enel are o strategie de dezvoltare bazată pe sustenabilitate, în toate aspectele ei. Încă de la crearea lor în 2015, Enel susține obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, angajându-se tot mai specific an de an să contribuie la mai multe dintre ele: creșterea accesului la energie curată, acțiune climatică, comunități și orașe sustenabile, industrie, inovație și infrastructură, educație și altele.

Conservarea biodiversității este și ea una dintre ambițiile noastre, pentru care departamente specializate desfășoară multe acțiuni în toate companiile Enel din România în care activitatea presupune intervenție în mediul natural. Poate cele mai cunoscute proiecte ale grupului sunt cele legate de protejarea berzelor albe prin parteneriatul cu Societatea Ornitologică Română, dar acțiunile sunt mult mai diverse (vezi și fauna fotografiată în parcul din Moldova Nouă sau cum promovăm educația pentru sustenabilitate prin relația cu instituții de învățământ din aceeași zonă). Totuși, etosul acesta al grijii pentru mediu nu are de ce să fie limitat la specialiștii unui departament, e mult mai util ca el să pătrundă în inimile tuturor colegilor, care să manifeste această grijă în felul lor personal. Așa cum Cosmin Gîrdea completează rolul de inginer cu cel de fotograf de natură, și alți colegi au pasiuni legate de mediu (vezi și povestea colegei care crește albine).

Care sunt pasiunile tale și cum contribuie ele la un viitor sustenabil? Aplică la un job în companiile Enel și povestește-ne! Lasă-te condus de curiozitate și explorează și celelalte articole din seria Oamenii Enel. Mereu vin colegi noi în echipele noastre, colegii vechi avansează în carieră, îi încurajăm pe toți să găsească cele mai plăcute moduri de a-și folosi energia, care să inspire încrederea într-un viitor verde.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: