Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Spiritul civic aduce viitorul mai aproape: povestea lui Traian Constantin

Published on joi, 25 februarie 2021

“Spiritul civic a fost adormit în perioada comunistă și a revenit timid după 1989. Încă ne luptăm azi cu acea mentalitate veche în care așteptăm ca cineva să facă ceva pentru noi. Deși vorbim de blocul meu, scara mea, strada mea, cartierul meu, orașul meu, foarte puțini se implică civic. Iar noi, prin grupul nostru civic, prin proiectele noastre, încercăm să schimbăm această paradigmă. Eu m-am implicat în zona civică pentru că pur și simplu am obosit să mă vait, să protestez. M-am implicat cu vecinii în primul protest major împotriva distrugerii spațiilor verzi din cartierul Floreasca, dar mi-am dat seama că, în afară de protest, care e un lucru foarte bun, trebuie să dăm și exemple de implicare, să convingem autoritățile că trebuie să se schimbe ceva. Vrem ca oamenii să înțeleagă că, dacă punem energia laolaltă, reușim să strângem o rezervă de energie cu care încet, încet să schimbăm lucrurile”

– Traian Constantin, manager al departamentului juridic, Enel Green Power România

Cum aduci inspirația în comunitate: de la protest la conlucrare și educație. Când a primit finanțare prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, în 2017, pentru proiectul Green Floreasca, Grupul de Inițiativă Civică Floreasca s-a confruntat cu reticența vecinilor din bloc la ideea unor panouri solare pentru apă caldă. Dacă pățește ceva acoperișul? Cine își asumă să le șteargă din când în când de praf și să le pună antigel o dată la câțiva ani? Dar chiar se poate să nu coste nimic? Temerile au fost învinse și în două zile sistemul de 4 panouri a fost montat pe micul bloc, ceea ce a dus, în medie, la o reducere de aproximativ 25% la facturile de gaze naturale. Iată un prim exemplu care poate fi replicat de la un bloc la altul. Pentru că, așa cum spune Traian, e vorba de a planta semințele pentru schimbare, prin proiecte de pionierat.

După bloc, au urmat vizite la grădinițele și școlile din cartier, în Săptămâna Altfel, în care le-au povestit copiilor cum putem să alimentăm bateria telefonului mobil  cu energia produsă de la soare și vânt, și cum putem să fim  mai grijulii cu consumul de energie acasă și la școală. La aceste ore neconvenționale ofereau copiilor tricouri și mici broșuri cu sfaturi simple pentru ei. Educația celor mici pe acest subiect e esențială, iar ei sunt mult mai receptivi decât adulții, care, așa cum știm, pun mai puține întrebări.

Mai târziu, grupul și-a pus în minte altă țintă simbolică: școala din cartier. „Maria Rosetti”, unde au reușit în 2019 să monteze 20 de panouri fotovoltaice, este printre primele instituții de învățământ din București care folosește un astfel de sistem și a devenit o școală sustenabilă și eficientă energetic. Traian e mândru că autoritatea locală a reușit să sprijine proiectul, prin autorizația pe care au primit-o în timp record și care a permis începerea lucrărilor.

Sistemul fotovoltaic asigură aproximativ jumătate din consumul de energie electrică al școlii, așa cum reiese din datele furnizate de aplicația de monitorizare în timp real. În unele luni, facturile de electricitate vin pe zero. Iată un alt avantaj al acestor sisteme: producția de energie regenerabilă devine transparentă, poți să vezi în orice moment cât se produce și cât se consumă, ceea ce crește nu numai încrederea în această soluție de eficientizare energetică, ci și responsabilitatea fiecăruia de a consuma doar strictul necesar. Nu în ultimul rând, le dă copiilor și comunității școlare în ansamblu motive de mândrie: într-un an, cu ajutorul sistemului fotovoltaic, au evitat poluarea generată de 3.270 kg de CO2 sau, altfel spus, au salvat 84 de copaci!

Mai departe, în noiembrie 2020, grupul din care face parte Traian a montat 33 de panouri la Fundația Metropolis, dar și becuri LED, care au o mare eficiență energetică. Acest proiect a creat o dorință de implicare și în companiile Enel: colegii de la Enel Green Power România au dat idei, cei de la Enel X au ajutat cu produsele și cu instalarea lor, iar colegii de la E-Distribuție Muntenia au ajutat cu soluția de conectare la rețea a Fundației, devenită astfel primul centru social  prosumator.

Atât copiii din zonele defavorizate care vin aici la centrul de zi, cât și tinerii orfani care locuiesc aici după ce au ieșit din sistemul de stat și care sunt ajutați să se integreze în comunitate beneficiază acum de energie electrică sustenabilă. Poate chiar acolo unde inegalitatea e mai mare există și mai multe argumente pentru eficientizare energetică: Fundația poate folosi acum banii pe care i-ar fi plătit pe electricitate pentru proiecte directe pentru copii. Iată cum poți obține mai multă libertate în utilizarea fondurilor: nu doar lumina soarelui se transformă în electricitate, electricitatea se transformă ea însăși în mai multe resurse pentru o cauză bună, într-un cerc virtuos.

De la cartier la oraș. Bucureștiul sustenabil din imaginația lui Traian. Prin replicarea unor modele de succes, tot mai multe blocuri, școli, instituții sociale și alți consumatori în sistem colectiv ar putea avea curajul să aleagă energia sustenabilă.

“Facem niște lucruri care sperăm să ajute comunitatea și autoritățile să înțeleagă că pot aduce schimbarea cu eforturi relativ reduse și că aceasta este direcția. Eu îmi doresc ca Bucureștiul, în următoarea perioadă, să devină un pol important și fiecare bloc să beneficieze cât de puțin de o sursă regenerabilă. Un panou care încălzește apa menajeră, un panou fotovoltaic, de ce nu un magazin cu o eoliană. Orașul se va schimba cu siguranță pentru că, iată, când am început erau câteva grupuri civice timide, azi sunt peste 30. Oamenii au înțeles că, dacă vor ca orașul să funcționeze normal și să se simtă bine în comunitate, trebuie să se implice. Cred cu tărie că în câțiva ani vom vorbi de un mediu civic mult mai evoluat. E important ca fiecare dintre noi să iasă din rolul de observator, să se implice, dacă ne dorim să fie mai bine”

– Traian Constantin, manager al departamentului juridic, Enel Green Power România

Costul panourilor fotovoltaice a scăzut, nu mai e nevoie de autorizație de construire pentru instalarea lor, se montează în 2-3 zile cu ajutorul unei echipe specializate. Dar, în afară de tehnică, chiar și obiceiurile zilnice contează și pot reduce impactul negativ asupra mediului, nu numai în legătură cu energia electrică. Putem ajuta mediul și dacă nu mai lăsăm apa să curgă degeaba, dacă punem filtre la chiuvetă ca să nu consumăm apă îmbuteliată, dacă suntem atenți să menținem temperatura produsă de sistemele de încălzire sau răcire. Ne-am referit la casa și la biroul în care trăiești și lucrezi. Dar în legătură cu blocul în care locuiești ce ai putea face? Ce idei i-ai putea propune asociației de proprietari pentru creșterea eficienței energetice a blocului, în beneficiul tuturor vecinilor?

Traian și grupul din care face parte și-au propus să povestească despre proiectele lor reprezentanților autorităților, decidenților, pentru a-i convinge că schimbarea ține de prezent, nu de viitor, iar primul pas e deschiderea, încrederea că se poate. Directori de școli, funcționari publici, pregătiți-vă să fiți inspirați, acești oameni au o idee fixă și multă răbdare!

Viitorul este verde. Este verde și asta se vede tot mai clar, pentru că se apropie tot mai repede! Țintele internaționale de reducere a poluării sunt an de an mai ambițioase. Anul pandemiei a fost unul de cotitură, care a adus un plan verde de redresare economică promovat în comunitatea europeană. Enel Green Power, liderul absolut în sectorul energiei regenerabile, care operează cea mai mare flotă privată din lume pentru generarea de energie curată, e  în continuare în expansiune, își crește capacitatea de producție pe mai multe continente și intră în sectoare inovatoare, cum este cel al hidrogenului, un nou instrument de decarbonizare pentru industrii specifice. În România, un val nou de entuziasm animă echipa din care face parte și Traian Constantin, se anunță proiecte provocatoare.

Rotițele se pun în mișcare spre acest viitor verde, iar dacă una dintre ele ești chiar tu, te așteptăm în echipa noastră! Actualizăm constant pagina dedicată oportunităților de carieră în Enel, în România și în celelalte peste 30 de țări în care suntem prezenți, intră aici și vei descoperi și alte povești ale colegilor noștri pasionați.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: