Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Adrenalină pe vârful de lance al tehnologiei: povestea unei echipe intraprenoriale

Published on joi, 2 decembrie 2021

“Îmi place munca în echipă, îmi plac brainstormingurile, singur nu vezi stânga-dreapta. Cred că pentru a performa în zona noastră avem nevoie de lucrul în echipă. În dezvoltare e foarte important fluxul acesta de idei. Din multitudinea de idei și inițiative, poți să le extragi pe cele bune și să te diferențiezi de ceilalți, când în echipă oamenii sunt încurajați să-și spună părerea.”

– Laurențiu Brumaru, Head of Marketing and Sales, B2B, Enel X

Colaborarea de la serviciu s-a transformat în prietenie, mai ales cu ajutorul delegațiilor, când au petrecut mult timp vorbind nu doar despre job, cât și despre probleme de viață, pasiuni, făcând glume. De altfel, petrec împreună mai mult timp decât cu soțiile! Din păcate, nu am obținut punctul de vedere al doamnelor pe acest subiect...

Un alt secret al colaborării lor este umorul. E un mecanism prin care fac față stresului și păstrează o atmosferă relaxată, propice dezvoltării, unde monotonia nu există. Fac haz de necaz, se joacă, ceea ce îi ajută să transforme fiecare obstacol într-o poveste bună. Ca atunci când, la o filmare, mașina electrică pe care o conduceau a rămas fără baterie și în timpul necesar pentru încărcare, pe ploaie, au găsit refugiu într-un restaurant nu prea arătos de vizavi de stația de încărcare și, la o ciorbă fierbinte, s-au pus la curent cu cele mai recente peripeții din viața fiecăruia, dat fiind că în pandemie s-au văzut mai rar și aveau multe să-și spună.

“În pandemie, dimineața, după ce-mi duc copilul la grădiniță, primul pe care îl sun e Laurențiu. În proiectele la care lucrăm, el are nevoie de 100% flexibilitate, eu îi mai diminuez din flexibilitate. Abilitatea lui de a convinge clientul se completează cu ponderarea mea într-un perimetru bine stabilit.”

– Andrei Horhoianu, Head of Engineering and Operations, B2B, Enel X

Ceea ce își doresc amândoi să îmbunătățească în prezent este funcționarea echipelor lor și atunci când ei nu sunt personal disponibili să le ghideze. Să stabilizeze procesele de lucru de care acum, când businessul s-a dezvoltat, e nevoie. Văd oportunitatea de a crește compania și își conștientizează un fel de simț al datoriei față de mediul care le-a dat ocazia să se dezvolte și mai mult profesional. Apreciază faptul că la Enel X pot face „lucruri care inițial par intangibile” și că viitorul va aduce și mai multe oportunități: dezvoltarea pieței pentru soluții de stocare, demand response, absorbția fondurilor europene pentru dezvoltare sustenabilă.

Soluții de eficiență energetică pentru companii sustenabile. Divizia dedicată companiilor vine cu soluții multiple pentru creșterea eficienței energetice, pe care le integrează optim. De la centralele de producție de energie curată prin panouri fotovoltaice (companiile pot simula un sistem fotovoltaic chiar pe site), pentru care expertiza Enel X e deja recunoscută, la soluții pentru clădiri eficiente (retehnologizare pentru sistemele de încălzire, răcire, climatizare, soluții de iluminat eficient), la centrale de cogenerare și trigenerare prin care energia consumată este valorificată la maximum, la redesignul instalațiilor electrice pentru noile nevoi, la partea de software, care face ca energia să devină transparentă, prevenind astfel consumul inutil și optimizând cât de mult posibil procesele care utiizează energia.

Nu în ultimul rând, companiile iau tot mai des în calcul electrificarea flotei de mașini, așa că stațiile de încărcare pentru companii devin necesare, alături de aplicația de încărcare dedicată – JuicePass.

Pasiunea pentru mașini electrice. Înainte să fie atrași de mașinile electrice, Laurențiu și Andrei și-au întreținut pasiunea pentru condus cu mașini convenționale. Să vedem cum privește fiecare această lume fascinantă a tehnologiei auto.

Pentru Laurențiu, pasiunea pentru condus a început odată ce și-a luat permisul, la 18 ani. Prima mașină pe care a condus-o a fost o Dacie 1300 din 1982. Îl relaxează să fie la volan, mai ales noaptea. În prezent, la job conduce mașini din flota companiei și are o relație specială cu colegul responsabil de flotă, care monitorizează viteza pe care o atinge fiecare șofer, și se întâmplă să îl sune să îi atragă atenția că orașul în care vrea să ajungă nu pleacă nicăieri și ar face bine să încetinească.

Andrei a fost atras în copilărie de mașina vecinului mecanic din Târgu-Jiu, care tot timpul făcea reparații: „Dacia aia ne-a făcut mecanici pe toți”, spune el, amintindu-și cât timp petrecea acolo urmărind intervențiile vecinului, fascinat de partea tehnică. La 18 ani a luat și el permisul și a condus mașina familiei, până când a trecut la mașina unui prieten pasionat de tuning: „intrai în Dacia lui, intrai în club”, spune el, referindu-se la boxele traforate instalate în mașină. Mergeau pe trasee special amenajate, unde făceau derapaje și alte experimente generatoare de adrenalină. Tot experimente offroad făcea și alături de vecinul mecanic, amator de mașini buggy, pe care le realiza din piese recuperate de la fier vechi.

Plăcerea pentru condus intervine uneori în binomul Laurențiu – Andrei pentru că, atunci când sunt în deplasare, amândoi vor să fie șoferul! Ceea ce duce la o alternanță care ține oboseala departe, mai ales că nu lipsesc tachinările despre stilul de condus al fiecăruia. De când conduc mașini de serviciu electrice, lucrurile au devenit și mai interesante.

În primul rând, au avut acces și au putut testa mai multe tipuri de mașini electrice. Amândoi apreciază la ele cuplul foarte bun în comparație cu cele convenționale, care îți dă o senzație plăcută la demaraj – „te bagă un pic în scaun”, cum zice Andrei. Tot el apreciază diferențele tehnice care fac mașina interesantă, de exemplu încărcarea bateriei la frânare, când intră în funcțiune sistemul de frânare regenerativă, care face ca acea energie să nu fie irosită. În schimb, lui Laurențiu îi place că mașinile electrice sunt mai fancy, au mai multe butoane și „jucării”. Se pare că, în afară de faptul că reprezintă alegerea sustenabilă care reduce poluarea cu CO2 și pe cea fonică, mașinile electrice atrag și prin această latură agilă și jucăușă.

Oportunități pentru viitor: demand-response. Dacă tot vorbim de agilitate și inovație, e momentul să punem reflectorul pe piața serviciilor dispecerizabile, la care companiile mari și mici pot avea acces prin modularea consumului propriu de energie. Prin serviciul de demand-response oferit de Enel X, companiile contribuie la echilibrarea sistemului energetic și descoperă o nouă sursă de venit, pentru că această modulare la care se angajează este recompensată. Concret, implicarea clientului constă în disponibilitatea de a opri consumul sau, dimpotrivă, de a-l intensifica, în funcție de situația momentană din rețeaua electrică: adică dacă transportă în acel moment prea multă sau prea prea puțină energie față de nevoi și producție.

“Mie îmi place zona de construcție și asta m-a atras la Enel X: am venit pe un teren verde pe care să construim o companie care trebuie să răspundă nevoilor clienților în era digitalizării. Trebuie tot timpul să te reinventezi, cu produse și procese noi, să dezvolți în spate o arhitectură. Inițial ne-am concentrat pe sistemele fotovoltaice, am făcut din ele un produs matur. Nou în portofoliu e demand-response, care va fi cu siguranță un produs vedetă, care cred că va aduce plus valoare companiei și ne va diferenția pe piață. E foarte multă oportunitate, asta mă atrage. Oportunitatea de a face parte dintr-o echipă vârf de lance te responsabilizează foarte mult. Trebuie să știi să gestionezi nivelul de tehnologie de la momentul respectiv, să-l aplici instantaneu, după care să fii deschis la modificări și să le transpui imediat în practică. Ceea ce e provocator și te menține viu.”

– Andrei Horhoianu, Head of Engineering and Operations, B2B, Enel X

Andrei crede că viitorul Enel X stă în integrare și în paradigma „energia ca serviciu/abonament”. Expertiza consultanților și produsele inovatoare ale furnizorilor pot fi oferite ca pachete integrate de servicii. De exemplu, demand-response, fiind un serviciu de flexibilitate, ajută la integrarea surselor distribuite (cum sunt panourile solare) și a vehiculelor electrice în ecosistemul energetic – în definitiv, mașinile electrice poti fi definite ca niște baterii pe roți, care pot contribui la echilibrarea rețelei atunci când vehiculele sunt staționare și conectate la rețea.

Laurențiu este atras de acest spațiu larg de dezvoltare și crede că presiunile mondiale pentru reducerea emisiilor poluante vor aduce tot mai multe oportunități de finanțare prin fonduri europene pentru clienți, care beneficiază deja astăzi de fonduri guvernamentale pentru dezvoltare sustenabilă – specific pentru producerea de energie regenerabilă și pentru stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Ești și tu motivat să ajuți companiile din România să devină mai eficiente energetic prin tehnologie de vârf? Te așteptăm în acest hub al inovației și al expertizei pe care îl numim Enel X. Vizitează pagina dedicată oportunităților de carieră în Enel, în România și în celelalte peste 30 de țări în care colegii noștri duc povestea transformării energetice mai departe.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: