Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Contoarele inteligente au nevoie de un detectiv inteligent: povestea lui Cristian Lusta

Published on joi, 14 ianuarie 2021

“Ne-a ajutat compania cu tot ce a trebuit în ce privește siguranța în pandemie: măști, soluții dezinfectante. Nu poate nimeni să spună că n-a purtat mască pentru că n-a avut. Pandemia ne încurcă rău pe noi la procesul de troubleshooting, pentru că trebuie să păstrăm distanța. Încercăm să ne facem treaba fără a intra pe proprietatea clientului, numai că uneori trebuie să facem acest lucru ca să avem acces la grupul de măsură pe care trebuie să-l verificăm.”

– Cristian Lusta, inginer smart meter, Departamentul Implementare Smart Meter, E-Distribuție Dobrogea

Dar ce face efectiv? Ceva ce mai ales el și colegii lui înțeleg! Uneori, anumite contoare sau alte elemente din sistemul în care sunt integrate nu funcționează corect. Cauzele pot să țină de context, nu de aparat în sine. De exemplu, se construiesc blocuri noi și rețeaua electrică se extinde, schimbându-se repartizarea clienților pe anumite posturi de transformare din care sunt alimentați. În cazul în care postul s-a schimbat, trebuie actualizată această informație și în memoria contorului, ca să coreleze corect consumul. Altfel, clientul are energie electrică, dar contorul nu transmite pe linie electrică datele la „turnul de control” corect, ca să numim așa echipamentul care comunică mai departe prin GSM cu serverul. Datele, în acest caz, nu ajung de fapt să fie „citite”. Problema e practic invizibilă pentru client și, de aceea, poate fi surprins de intervenția colegilor.

Alte probleme care trezesc mirarea clienților sunt „zgomotele de pe rețea”, cum le spune Cristian Lusta. Și mirarea e firească, pentru că nu e nimic de auzit! E vorba de perturbări pe care colegii specializați le măsoară cu anumite echipamente sofisticate, niște analizoare de spectru. Zgomotele sunt problematice pentru că anulează semnalul util care vine de la contoare, așa încât nu mai pot fi citite automat. Depistezi anomalia, dar cum îi găsești sursa? Poate fi vorba de un banal bec economic care nu este în parametrii de funcționare și din această cauză perturbă o fază chiar și pe o distanță de 300 de metri.

Mai sunt și probleme de atenuări, cum le numește colegul nostru, care apar când semnalul transmis de la un contor la altul se pierde și atunci nu mai pot fi citite cele care se bazau pe contoarele anterioare din acest lanț, în care ele joacă rolul de repetoare în transmiterea semnalului.

“Trebuie să lucrezi și pe parte mentală, ești ca un detectiv. Doar că terenul tău e rețeaua electrică. Iar liniile pot fi subterane, aeriene, clasice, torsadate. Trebuie să poți să deduci cauza problemei. Echipamentul te ajută până la un punct, îți arată, să zicem, o parabolă. Dar tu trebuie să sapi mai adânc și să deduci de ce se întâmplă asta. Îmi place pentru că pune mintea la contribuție. Nu-mi place să plec de la locul respectiv până nu rezolv problema, chiar dacă sunt și momente când nu pot să fac asta, din motive ce țin de logistică, rețea și altele.”

– Cristian Lusta, inginer smart meter, Departamentul Implementare Smart Meter, E-Distribuție Dobrogea

Ucenicii învață o meserie pentru care nu există cursuri. Cristian și alți colegi mai vechi deja știu cum merge treaba în această activitate și îi pot antrena pe cei noi, care pot fi și colaboratori, prestatorii pe care ne bazăm pentru a putea acoperi ariile extinse unde sunt instalate contoarele inteligente. Le arată ucenicilor ce și de ce să facă, cum să abordeze problema pe parcurs și așteaptă să fie surprinși de ei cu idei noi, cu observații care cunoscătorilor le pot scăpa.

Din această instruire, învață chiar și instructorul! E părerea lui Cristian Lusta, care crede că experiența se dobândește tot mergând pe teren, nu la birou. Pentru a rezolva unele cazuri e nevoie de o analiză care poate dura chiar și o lună întreagă. Așa că ucenicii pot prelua de la el o calitate care n-are a face cu tehnica: perseverența.

Ce îi place lui Cristian la job, cum își alimentează motivația? Apreciază spiritul de colegialitate pe care îl simte în echipă, faptul că oamenii se ajută unul pe altul, se completează. De asemenea, e mulțumit de managerii săi – chiar așa, pentru o viață sănătoasă, nu numai managerul trebuie să fie mulțumit de oamenii din echipa sa, ci și invers! Găsește aici înțelegere și sprijin, consideră că i se pun la dispoziție instrumentele de care are nevoie. Și, cu exigență, comentează: „Când ai cu ce să lucrezi, nu există nu pot.”

E încântat și că, din lucrul alături de colegii săi care sunt autorizați să intervină în rețea, învață tot felul de informații conexe, despre rețelele electrice. În general, cunoștințele și deprinderile pe care le-a dobândit aici nu crede că le-ar fi putut lua din altă parte. Chiar diversitatea acestor probleme-puzzle din aria sa de expertiză e cea care îl menține motivat. Interesul său pare că îl va energiza atâta vreme cât va găsi în activitatea sa ceva nou, încă neelucidat, cu care mintea lui să se măsoare.

Viitorul energiei merge dincolo de contoare inteligente: energia regenerabilă la infinit. Cristian pornește de la un raționament bazat pe legile fizicii – nu poate exista un sistem cu un randament de 100%, ceva trebuie pierdut în procesul de transformare. Ce ai produs din ce ai consumat? Din combustibilul fosil, produci energie, dar și poluare. Din fotonii veniți de la soare și din forța vântului, nu produci energie cu același randament, dar sursele din care consumi sunt regenerate continuu, și nu există emisiile poluante asociate procesului. De aceea spunem că energia regenerabilă e curată și sustenabilă – se poate produce iar și iar, fără să afectezele rezervele de soare și vânt, care sunt inepuizabile.

Colegul nostru crede că soluțiile care acum sunt alternative trebuie să devină principale. Deja sursele eoliene și solare sunt folosite în România nu numai de producătorii mari de energie verde, ci și de cei mici, adică de prosumatori. Ca ei să poată genera energie sustenabilă printr-un sistem de panouri fotovoltaice și să verse în rețeaua electrică surplusul de care nu au nevoie pentru propriul consum, ghici ce le trebuie! Un contor inteligent. Iată cum se leagă lucrurile prin acești roboței care știu să măsoare și producția, nu doar consumul.

Dacă vrei să devii prosumator, citește mai multe despre ce presupune certificarea. Energia în surplus, pe care o injectezi în rețea, va fi valorificată. Printr-un contract cu furnizorul tău de energie, contravaloarea ei, calculată la prețul mediu ponderat (per MWh) înregistrat pe piața pentru ziua următoare anul trecut, îți va fi scăzută din factura de electricitate. Dacă furnizorul tău e Enel, ai aici o pagină dedicată prosumatorilor.

“Trebuie să te folosești de ce îți oferă natura, pentru că ea îți oferă necondiționat de nimic. Folosind vântul, soarele, apa, geotermalele din adâncime, nu ai grija materiei prime, ci doar a mentenanței. Cred că tinerii care vor să se apropie de domeniul energiei spre sursele regenerabile ar trebui să se orienteze.”

– Cristian Lusta, inginer smart meter, Departamentul Implementare Smart Meter, E-Distribuție Dobrogea

Tu cum crezi că va arăta viitorul energiei? Dacă pariezi pe sustenabilitate și digitalizare, vrem să te cunoaștem! Vezi ce joburi sunt disponibile în companiile Enel din România și din celelalte peste 30 de țări în care este activ acest lider global în tranziția energetică. Oportunitățile pentru o carieră în Enel te așteaptă aici, unde vei descoperi și alte povești ale colegilor noștri pasionați.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: