Please note, this is a STATIC archive of website www.enel.ro from 21 Jul 2022, cach3.com does not collect or store any user information, there is no "phishing" involved.

Responsabilitate și reziliență pentru alimentarea cu energie electrică pe orice vreme: povestea lui Mihai Vangu

Published on joi, 9 decembrie 2021

“În cazul furtunilor de zăpadă, de exemplu, ne expunem unor condiții riscante, așa că e foarte important să prioritizăm siguranța. Să luăm cazul de viscol puternic în vârful unui munte din Caraș, Semenic, unde avem de remediat o rețea aeriană. La vânt puternic, nu putem să fixăm scările și să ajungem la defect. Tot acolo, într-o iarnă, un ATV cu care am ajuns la o intervenție nu a mai putut fi recuperat decât primăvara, după ce s-a topit zăpada. În altă iarnă, pe același vârf, pentru a ajunge în postul de transformare din zonă, colegii mei a trebuit să deszăpezească o jumătate de zi, ca să facă tunel spre ușă prin zăpada înaltă de 2 metri. Oricât ne dorim să alimentăm toți clienții și în cel mai scurt timp, uneori nu reușim. Reziliența rețelelor depinde în mare parte și de reziliența oamenilor. Când defectul se află pe o linie aeriană greu accesibilă, care trece peste dealuri sau pe munte, putem ajunge acolo după 2-3 zile. E important ca oamenii care ajung acolo să fie cu experiență, rezistență, puternici psihologic. S-a întâmplat, din cauza vântului din zonele muntoase, să se piardă în zăpadă: și-au pierdut orientarea, n-au mai știut unde sunt. Am colaborat atunci cu ISU, care i-a recuperat și i-a adus în siguranță acasă. Nu ne e ușor, de fiecare dată încercăm să readucem lumina în casele oamenilor, indiferent că plouă, ninge, că e vânt de 120 km/h. Pentru noi, toți clienții sunt importanți, nu contează că e un sătuc izolat. Ne dăm toată silința, îi asigurăm că suntem tot timpul în contact și tot timpul lângă ei. ”

– Mihai Vangu, manager Unitatea Teritorială Caraș-Severin, E-Distribuție Banat

Tot timpul în contact înseamnă și că poți vedea oricând evoluția stării rețelei, în mod transparent, pe harta digitală a întreruperilor, actualizată la 30 de minute.

Provocările reliefului. Fiecare zonă în care E-Distribuție operează rețeaua electrică vine cu complexitatea ei specifică. În zona Deltei Dunării, problema accesului o pune apa, liniile electrice aeriene sunt foarte lungi pentru a ajunge și în cele mai îndepărtate comunități și la ele se ajunge în unele cazuri doar cu barca, așa cum ai aflat deja dintr-un alt episod al seriei Oamenii Enel. În București, densitatea populației, planurile de dezvoltare urbană, complexitatea dispunerii infrastructurii, toate fac zona să fie una dintre cele mai provocatoare dintre cele administrate de Grupul Enel în toată lumea.

Iar în zonele muntoase și împădurite cum este județul Caraș-Severin, încercările vin din diferențele de altitudine, problema drumurilor de acces și a interacțiunii dintre liniile aeriene și copaci, precum și din faptul că liniile sunt lungi și deci drumul efectiv până la identificarea avariei durează, mai ales pe ninsoare, ploaie, viscol. De multe ori clienții nealimentați nu văd echipele noastre la lucru pe străzile orașului/comunei și cred că sunt uitați, când de fapt echipele sunt pe traseele acestor linii de medie tensiune din afara localităților, acolo unde s-a produs de fapt avaria, mergând pe jos kilometri întregi, acolo unde drumurile sunt impracticabile din cauza terenului sau a vremii, cărând echipamente grele – scară, izolatori, conductori, scule electrice.

Atracția munților. Oricâte probleme i-ar pune muntele când e vorba de job, Mihai Vangu nu se poate împiedica să-l iubească. S-a născut într-o zonă montană și a rămas fascinat de frumusețea și duritatea naturii și la maturitate.

“Îmi place să merg pe munte, să simt că sunt un om liber, să mă conectez cu natura. Drumețiile cu prietenii și colegii îmi antrenează mușchii și mintea. Pandemia, care ne-a izolat pe toți, ne-a făcut parcă și mai mult să simțim nevoia să fim liberi, să evadăm, să respirăm aer curat. Legătura cu natura e importantă pentru echilibrul meu interior. Natura îți dă sănătate, iar tu ei trebuie să-i oferi respect: să înțelegi că vremea o poate face amenințătoare și să îți iei măsurile de siguranță, la job și în timpul liber. Anul trecut în septembrie am atins Vârful Moldoveanu, de 2544 m, cel mai înalt din țară, după o experiență de 14 ore de mers continuu. Îmi place aventura, să ajung în locuri greu de atins, să îmi depășesc limitele, să merg în zone necunoscute, să explorez. Poate e și unul dintre motivele pentru care am venit la Reșița. Caraș-Severin e unul dintre cele mai împădurite județe din România. Asta îmi aduce un plus de energie, pentru că pot să ajung mai ușor pe munte. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns aici a fost să-mi cunosc colegii, am dat mâna cu fiecare și am încercat să rețin toate numele. Următorul pas a fost să cunosc zona în care activez. Sâmbăta și duminica, când aveam timp liber, pur și simplu mă uitam pe hartă, îmi alegeam o localitate, două, cinci, le vizitam și mă întorceam seara. Așa am procedat cu tot județul. Băile Herculane, Caransebeș, Bozovici, am luat localitățile una câte una ca să le învăț. Am vrut să văd cum e relieful din zonă, cum impactează rețeaua: sunt linii electrice în câmp, peste dealuri, în păduri. E foarte important ca manager să-ți cunoști zona, pe lângă echipă.”

– Mihai Vangu, manager Unitatea Teritorială Caraș-Severin, E-Distribuție Banat

Se vede treaba că Mihai trece foarte ușor de la pasiunea din timpul liber la pregătirea continuă pentru responsabilitățile de la job, ceea ce întărește și mai mult afirmațiile lui despre cum cel mai mult îl pasionează chiar profesia sa. Iar acest interes s-a format în copilărie: a fost inspirat de mama lui, electrician. Femei care aleg meseria de electrician sperăm să fie tot mai multe în viitor, așa cum par să promită clasele duale pe care le susținem în programul „Viitor Electrician”.

Startul carierei în energie. Mihai Vangu a absolvit Facultatea de Energetică de la Universitatea Politehnică din București, specializarea Hidroenergetică, și un masterat cu același profil. Și-a început cariera în Grupul Enel, în 2012, ca inginer în unitatea de verificări. A stat în acest departament 5 ani, schimbând câteva roluri: doi ani a fost verificator în cadrul unității din București, apoi lider de echipă în județul Giurgiu timp de un an, ulterior responsabil cu verificările pentru cele 4 județe de care se ocupă E-Distribuție Banat, pentru ca până la urmă să ajungă șef pe țară în același departament, adică să urmărească activitatea de verificare pentru București și toate cele 10 județe unde E-Distribuție administrează rețeaua electrică.

O ascensiune rapidă, nu-i așa? Dar ce înseamnă aceste verificări, mai precis? În primul rând, acest departament este una dintre cele mai largi porți de acces pentru proaspeții absolvenți de facultăți de profil, care vor să-și construiască o carieră în E-Distribuție. Foarte des cele trei companii de distribuție a energiei electrice din Grupul Enel recrutează tineri ingineri pentru acest rol de verificator. Activitatea este una preponderent pe teren și constă în investigarea pierderilor de energie din rețea și recuperarea lor. Unele pierderi sunt cauzate de sustrageri de energie, adică de o formă ilegală de racordare la rețea, prin care e consumată energie electrică nefacturată, în absența unui contract de furnizare. Alteori este vorba de modificarea frauduloasă a echipamentelor de măsurare, - contoarele, așa încât ele să afișeze un consum fals, mai mic decât cel real. Poți și tu să semnalezi o astfel de abatere de la lege prin pagina Stop Fraudă.

Aceste pierderi de energie nu înseamnă doar un consum neplătit, ci și alte două lucruri foarte importante: un consum care deseori amenință siguranța oamenilor, din cauza racordurilor improvizate, deci neconforme și riscante, precum și o afectare a calității energiei în comunitatea respectivă, ceea ce clienții observă sub formă de fluctuații de tensiune.

Din această prezentare poate să pară că lucrurile sunt clare, că e ușor să mergi pe teren ca tânăr inginer care are legea de partea lui și o companie în spate, care îl coordonează. Dar nu e ușor, așa cum a constatat pe pielea lui chiar Mihai Vangu.

Învățare prin roluri noi. Companiile Enel au această convingere că un om dedicat și cu potențial se poate dezvolta foarte mult dacă schimbă rolurile și pe orizontală, nu doar pe verticală. Deseori colegii noștri schimbă departamentul și folosesc cunoștințele despre companie, cele de lucru cu oamenii și abilitățile dobândite în roluri anterioare pentru a se adapta la o nouă misiune. Trec din nou prin acea etapă de acomodare la nou, stimulantă pentru dezvoltare.

Așa a fost și evoluția lui Mihai, care a făcut schimbarea de la verificări la exploatarea rețelei. A preluat funcția de șef al unității operative București Est, unde trebuia să coordoneze atât oameni, cât și bugete de investiții pentru mentenanța, modernizarea și extinderea rețelei. Această unitate este una de o mare complexitate, au fost 3 ani de activitate intensă, cu presiunea de a alimenta peste 300.000 de clienți și de a fi un partener prompt al autorităților în proiectele de dezvoltare urbană. 

“Cred că atunci mi-au apărut primele fire de păr alb! Zona era complexă, aveam parte urbană și rurală. Am gestionat sectorul 3, jumătate din sectorul 2, Pantelimon, Dobroești, Fundeni. Am găsit o echipă închegată, profesionistă, cu care am făcut față situațiilor cauzate de avarii și am reușit, de exemplu, să păstrăm alimentarea continuă cu energie pentru puncte vitale precum Spitalul Fundeni. Nu ne puteam permite să-l lăsăm nealimentat nici un minut.”

– Mihai Vangu, manager Unitatea Teritorială Caraș-Severin, E-Distribuție Banat

Apoi a trecut în departamentul care se ocupă cu dezvoltarea rețelelor, adică a coordonat extinderile de rețea – infrastructură instalată în zone noi, pentru creșterea accesului la energia electrică.

Ajungem în prezent, la Reșița, unde nu mai are o activitate de teren atât de intensă, dar răspunde mereu cererilor de la colegi, când au nevoie de el acolo, în perioade intense sau la intervenții uzuale. În rest, gestionează activitatea prin telefon, teleconferințe, adică folosește tehnologia pentru coordonare la distanță.

Ambiția de a exploata la maximum forța tehnologiei. Presiunea pe rețeaua electrică e în continuă creștere, pentru că multe domenii ale vieții sunt în curs de electrificare, de exemplu transportul. Transport electric înseamnă stații de încărcare racordate la rețea, pe domeniul public sau prin creșterea puterii acasă, pentru încărcarea mașinii în garajul propriu.

Necesitatea de a limita urgent schimbările climatice impune această tranziție energetică de care sectorul energiei e preocupat peste tot în lume. Limitarea se produce prin scăderea emisiilor poluante, de exemplu a celor de CO2. Din fericire, la acest obiectiv poate contribui toată lumea: prin mașini personale electrice și transport public electric, prin creșterea producției de energie din surse regenerabile atât la producătorii mari, cât și prin creșterea numărului de prosumatori, precum și prin soluții inteligente de eficientizare a consumului fie că e vorba de aparatură modernă cu un consum redus de energie, fie de platforme digitale pentru monitorizarea utilizării energiei în cazul afacerilor sau de case inteligente.

Această presiune pe rețea înseamnă o nevoie de transformare, de trecere la un alt nivel, nu pentru a face față consumului și producției actuale, ci pentru a integra noi posibilități de dezvoltare durabilă în viitor. În Grupul Enel, transformarea se bazează pe digitalizare și pe redefinirea rolurilor pentru colegii noștri, așa încât ei să aibă o perspectivă complexă asupra rețelelor, să poată colabora în proiecte integrate de dezvoltare tehnologică.

“Tranziția energetică presupune o producție mai mare de energie, un transport mai mare de putere prin rețelele de distribuție. Ceea ce înseamnă modernizări, de exemplu prin mărirea secțiunilor de cablu. Să ne gândim la un oraș care vrea să-și modernizeze transportul în comun și are nevoie de autobuze electrice. Asta pentru noi presupune ca rețeaua să se adapteze. Rețeaua trebuie să fie pregătită și să preia toată energia în surplus injectată de către prosumatori prin panouri fotovoltaice. De asemenea, vrem să creștem reziliența rețelelor de distribuție prin creșterea capacității noastre de a răspunde unor evenimente meteo vitrege care produc avarii. Mizăm pe soluții digitale, care să ne indice cu mai multă precizie unde se află defectul pe o linie electrică din afara localității, de exemplu, să ne localizeze exact pe hartă și să ne ghideze prin GPS direct la țintă. Cred că viitorul rețelelor tinde spre o inteligență artificială, o coordonare prin roboței, programe care vor acționa mai repede decât mintea umană. Dar pe acest drum e nevoie de competențe digitale pentru toți colegii, ca ei să se poată loga în aplicațiile pe care le folosim la job. Prin aceste inițiative, lucrăm la integrarea sistemelor de date, pentru o mai bună reziliență a rețelelor: intervenții imediate la distanță și organizare a oamenilor prin aplicații – comunicarea cu coordonatorii, cu dispeceratul. Scopul final: clienții din toată lumea ai companiilor de distribuție din Grupul Enel să beneficieze de un serviciu performant. ”

– Mihai Vangu, manager Unitatea Teritorială Caraș-Severin, E-Distribuție Banat

Importanța oamenilor. În ceea ce privește organizarea internă, aceste inițiative înseamnă și multe schimbări în departamente și roluri, implicarea celor care au acumulat experiență în mai multe arii de activitate, ca și Mihai. Dar și el, la rândul lui, tot pe oameni se bazează.

“Ca manager, ești doar un simplu antrenor al echipei. E important să am colegi pe care știu că mă pot baza și de fiecare dată le transmit că și ei se pot baza pe mine în orice moment, la orice oră, în orice situație. E normal și uman să mai și greșim. Scutiți de greșeli sunt doar cei care nu muncesc sau nu își asumă. Oricâte sisteme am avea, oamenii reprezintă ochiul nostru din teren. Siguranța lor e esențială. Lucrează cu tensiune, uneori în condiții dificile. Responsabilitatea mea față de ei e foarte mare, ținând cont că vin din teren și cunosc riscurile de acolo și am muncit cot la cot cu ei. Vreau ca echipa mea să aducă cele mai bune rezultate, dar în siguranță, fără niciun accident: nici grav, nici ușor.”

– Mihai Vangu, manager Unitatea Teritorială Caraș-Severin, E-Distribuție Banat

Mihai își folosește în Caraș-Severin experiența acumulată și ajută la dezvoltarea colegilor săi, pentru că știe că prin oportunități și provocări apare progresul.

Tu cum stai cu reziliența? Înveți din încercări, știi să iei pauze și ai pasiuni care îți reîncarcă bateriile? Povestește-ne mai multe, aplică la un job în companiile Enel! Dacă vrei să cunoști și alți colegi, care aduc valoare în alte departamente, citește poveștile din seria Oamenii Enel.

Bine ai venit!

Selectează și continuă navigarea pe site către informațiile de care ai nevoie: